Luksuzna brodlica sa 206 putnika nasukana na sjeveroistoku Grenlanda

2 min. čitanja

Putnički brod Ocean Explorer nasukao se u ponedjeljak u Alpefjordu, u nacionalnom parku 1.400 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Grenlanda Nuuka, što bi moglo dovesti do zaglavljivanja broda na nekoliko dana. Prema izvještaju agencije Anadolu, luksuzni brod je pokušao dvaput se osloboditi iz blatnog morskog dna koristeći plimu i oseku, ali bezuspješno.

Prema izvorima iz “Bloomberg-a”, danske vojne snage su rekle da patroliraju širokim područjem, uz prisustvo timova jedinice Sirius, kako bi provjerili sigurnost putnika na brodu. Unatoč njihovim naporima, brod će možda morati čekati do 15. septembra kada se očekuje da stigne najbliži brod koji može pomoći u spašavanju, a to je brod danske mornarice smješten kod jugozapadne obale Grenlanda.

Lokalne vlasti su također u pripravnosti i održavaju kontakt s posadom broda u slučaju da se pokaže potreba za pomoć islandskoj obalnoj straži. Lokalni mediji izvještavaju da su neki putnici na brodu bili pozitivni na COVID-19 i stavljeni su u izolaciju.

Brod Ocean Explorer, poznat po svojim luksuznim uslugama, naplaćuje više od 33.000 dolara po osobi za smještaj. Regija u kojoj se brod trenutno nalazi nema naseljenih mjesta, osim meteorološke stanice i jedinice danskih arktičkih specijalnih snaga.

Iako je situacija za posadu i putnike na brodu trenutno nesigurna, nadamo se da će im pružena pomoć uskoro stići i da će se brod uspješno osloboditi iz svoje nezavidne situacije.

Podijeli ovaj članak