Unapređenje granica ka digitalnom i održivom: Zajednička sinergija

3 min. čitanja

Dvije međunarodne konferencije su se nedavno održale u Sarajevu, okupivši više od 300 naučnih, privrednih i političkih autoriteta iz čak 40 zemalja. Ove konferencije su organizovane u saradnji Društva za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini, Verlab instituta i drugih partnera. Teme konferencija su se uglavnom fokusirale na tehnološke inovacije i njihovu implementaciju u medicinskom inžinjeringu.

Na otvaranju konferencija, prisutni su imali priliku da učestvuju u fascinantnom videoputovanju kroz ljudsku evoluciju. Također se istaklo da je, zahvaljujući tehnološkim dostignućima, sada ljudima dostupan cijeli svijet putem interneta i naprednih tehnologija.

Dr. Lejla Gurbeta Pokvić, direktorica Verlaba, naglasila je da ove konferencije predstavljaju priliku za slavljenje zajedničkog rada stručnjaka iz BiH i šire. Ona je istakla da je Bosna i Hercegovina također uključena u usvajanje tehnoloških znanja i dostignuća.

Glavni moto ovih konferencija bio je “Pomaknite granice – ka digitalnom i održivom!”. Poseban fokus je bio usmjeren na uspostavljanje saradnje između akademske zajednice i privatnog sektora kroz digitalne inovacijske centre. Ove konferencije imaju dvostruki cilj: pružiti platformu za prezentaciju naučnih radova u Springerovom zborniku i popularizovati koncepte digitalne i zelene transformacije u Bosni i Hercegovini.

Digitalna transformacija u medicinskom inžinjeringu podrazumijeva korištenje digitalnih tehnologija, poput analitike podataka, umjetne inteligencije, Interneta stvari i drugih naprednih IT alatki, kako bi se poboljšala dijagnostika, liječenje i upravljanje zdravstvenim podacima. S druge strane, zelena transformacija se odnosi na usklađivanje tih digitalnih napora s ekološkim ciljevima, kao što su smanjenje potrošnje energije, korištenje obnovljivih izvora energije i smanjenje otpada.

Posebno je vrijedno napomenuti da je veliki broj mladih istraživača sudjelovao na ovim konferencijama, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz drugih zemalja. Konferencije su im pružile platformu za razmjenu iskustava i mogućnost usavršavanja na poljima za koja ne postoje konkretne obrazovne ponude u Bosni i Hercegovini.

Ove dvije međunarodne konferencije su donijele mnogo koristi i otvorile nove mogućnosti za razvoj medicinskog inžinjeringa u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da će takvi događaji nastaviti privlačiti pažnju stručnjaka iz cijelog svijeta i da će doprinijeti daljem napretku nauke i tehnologije u našoj zemlji.

Podijeli ovaj članak