Lekić: Nova vlada Crne Gore neće biti formirana, radovaće se snage poražene 2020.

3 min. čitanja

Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore i lider Demosa Miodrag Lekić izjavio je danas da neće biti formirana nova vlada.

“Rekao sam da će vlada biti ozbiljna ili je neće biti. Neće je biti, a ko je bio ozbiljan neka građani protumače. Mnoge snage poražene 2020. će se obradovati”, rekao je Lekić nakon sastanka lidera skupštinske većine, na kojem nije postignut dogovor o konstituisanju Vlade.

Govoreći o krahu pregovora, Lekić je rekao da ne želi da spekuliše da li se “ovdje radi o nastavku rada tehničke Vlade”.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je poslije današnjeg sastanka da je trebalo da realizuju dogovor koji su postigli prije praznika, kako bi zakazali sjednicu na kojoj bi se birala vlada.

On je naveo da je Demokratski front donio potpise za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj bi se birala Vlada, ali da su lideri Socijalističke narodne parije /SNP/ i URA saopštili da nisu spremni za to.

“Donijeli smo potpise, isto su uradile Demokrate, Ujedinjena, Prava, mandatar”, izjavio je Mandić.

On je podsjetio da su jesenas dogovorili da podjele vladu tako da URA i SNP dobiju deset resora, da isto toliko podijele DF i Demokrate, a da mandatar ima zlatni glas.

“Držali smo se dogovora, bili smo iskreni partner. Nisu danas htjeli da potpišu, jer su rekli da im nije jasno, da njihovi glavni odbori treba da se izjasne o učešću DF-a. Prepoznajemo rukopis iz 2020. koji nije dobar za političko partnerstvo”, istakao je Mandić.

On je naveo da u najskorije vrijeme predsjednici Skupštine i države Danijela Đurović i Milo Đukanović treba da naprave dogovor kako bi istog dana bili raspisani parlamentarni i predsjednički izbori.

Sastanku, koji je inicirao Lekić, prisustvovali su čelnici Nove srpske demokratije /Nova/ Andrija Mandić, Demokratske narodne partije /DNP/ Milan Knežević, Pokreta za promjene /PzP/ Nebojša Medojević, Demokrata Aleksa Bečić, Socijalističke narodne partije /SNP Vladimir Joković, predsjednik Građanskog pokreta /GP/ URA Dritan Abazović i funkcioner te partije Ana Novaković Đurović.

Bili su prisutni i čelnici Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, Prave Crne Gore Marko Milačić, Radničke partije Maksim Vučinić i CIVIS-a Srđan Pavićević.

Skupština je 29. decembra konstatovala da je Lekić, na osnovu izmijenjenog Zakona o predsjedniku, mandatar za sastav vlade, prenose Nezavisne.

Podijeli ovaj članak