Kurti pristao da kratko odloži izricanje kazni za registarske tablice

3 min. čitanja

Kosovski premijer Albin Kurti prihvatio je prijedlog SAD o 48-satnom odlaganju primjene odluke kosovske vlade o izricanju kazni vlasnicima KM tablica.

Par minuta nakon ponoći američki ambasador u Prištini Jeffrey Hovenier javno je saopštio da je od kosovske vlade zatražio da se kažnjavanje vlasnika vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu koji nisu preregistrovali svoja vozila na RKS odloži za još 48 sati, kako bi se Evropskoj uniji i SAD dozvolilo da se dalje angažuju sa stranama da bi se pronašlo rješenje, prenosi KoSSev.

Hovenier je ujedno poručio da su SAD zabrinute zbog toga što lideri Kosova i Srbije nisu bili u mogućnosti da postignu sporazum o trenutnoj krizi na Kosovu.

Nešto kasnije oglasio se i kosovski premijer Albin Kurti navodeći da je prihvatio prijedlog ambasadora.

„Zahvaljujem se ambasadoru Hovenieru na njegovoj posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtjev za 48-časovno odlaganje izricanja kazni za nelegalne ‘KM’ (i druge) automobilske tablice“, poručio je Kurti.

Kazao je i da je sretan zbog toga što će raditi sa SAD i EU na pronalaženju rješenja u naredna dva dana.

I dok su jučerašnji razgovori propali u Briselu, nastavilo se sa kriznom diplomatijom uz novi skok tenzija na terenu, navodi KoSSev.

Vučić je iz Beograda poručio da je Srbija u pokušaju da sačuva mir pristala da ne izdaje do daljeg tablice za gradove na KiM, a da umesto KM tablica to budu tzv. neutralne KS tablice, koje su kosovske vlasti prestale da izdaju još prošle godine. Ujedno je okrivio Kurtija da nije hteo dogovor. Na kosovsku stranu kao odgovornu za neuspjeh razgovora prst je upro i visoki evropski predstavnik Josep Borrell.

U Prištini su teškim riječima najviši zvaničnici dočekali Borrellove prozivke. Sinoć se javnosti obratila kosovska predsjednica Vjosa Osmani koja je teško optužila Borrella za pristrasnost, i Srbiju da je agresor, uz paralelu sa Putinom. Kosovski ministar unutrašnjih poslova optužio je Beograd i bivše zaposlene za dezinformisanje javnosti.

Oglasili su se i međunarodni predstavnici koji su uoči najnovijeg skoka tenzija tvrdili da su razočarani u rezultat današnjeg susreta, ali i upozoravali da se eskalacije situacija moraju izbjeći. Istu poruku je prenio i komandant KFOR-a kosovskom ministru unutrašnjih poslova sa kojim se sastao sinoć.

Za to vrijeme u Beogradu boravi Srpska lista, što je potvrdio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i neposredno prije odlaganja odluke o kažnjavanju im poručio da slijedi težak period, ali da bi trebalo da se čuva mir i da se protestuje „mirno i demokratski“.

Podijeli ovaj članak