Kosovski čvor se konačno raspetljava?

5 min. čitanja

Koje vi predlažete rešenje za Kosovo? Smatrate li da je reintegracija teritorije, koja odavno nije naša, realnost? Ili je jedino izvodljivo odreći se pokrajine? A vi, šta vi predlažete, gospodo iz inostranstva?

Ovo su pitanja koja više nijedna afera neće moći da potopi. Naprosto, prvi kamen je pao i sa sobom povukao odron, međusobne napade i optužbe političara o odnosu prema kosovskom problemu o kojem, istina je, gotovo niko ne govori konkretno. Sem stranaca, doduše. Oni nude vrlo jasna rešenja koja u najopštijem podrazumevaju učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije.

Model dvije Njemačke

Šta bi dobila, a šta time izgubila Srbija? Ovde govorimo o predlogu Nemačke i Francuske koji je nedavno predočen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a koji podrazumeva da Srbija prestane da blokira učlanjenje Kosova u Savet Evrope, UNESCO, Interpol, a ključno u UN.

Vojislav Milovančević, novinar lista Nova, koji je imao uvid u dokument Nemačke i Francuske, kaže za N1 da je, prema njihovim izvorima iz Bruxellesa, usmeno rečeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da bi, kada bi Kosovo postalo članica UN-a, Srbija odmah postala članica EU.

Utisak mi je da je ovo momenat gdje ćemo mi morati da se odlučimo, jer će svaka naredna ponuda biti gora od ove koju smo sad dobili, kaže Milovančević

U samom dokumentu se, kako dodaje, spominje ubrzani ulazak Srbije u EU, ali se ne navode konkretni datumi.

”Utisak mi je da je ovo momenat gde ćemo mi morati da se odlučimo, jer će svaka naredna ponuda biti gora od ove koju smo sad dobili”, kaže Milovančević u “Novom danu”, ali sumnja da će predsednik prihvatiti ovaj sporazum.

Budući da je zapravo reč o modelu dve Nemačke, time bi Srbija zaista izbegla da formalno prizna nezavisnost Kosova jer su obe Nemačke, podsetimo, bile članice UN-a bez međusobnog priznanja.

Podsetimo da o predlogu govori predsednik Srbije koji će i doneti konačnu odluku o tome kako će Srbija reagovati i hoće li prihvatati predlog. Za sada, Vučić se ovako izjasnio:

”Predlog predviđa da Priština postane članica UN-a, bez formalnog priznanja Beograda. Srbija je spremna da razgovara, ali je članstvo Kosova u UN-u neprihvatljivo za Beograd. Međutim, već 2. ili 3. novembra će početi procedura prijema Kosova u Savet Evrope. Ono što nosi sve klastere i sva poglavlja u pregovorima sa EU jeste situacija na Kosovom”, reći će Vučić, što će mnogi okarakterisati u zemlji kao pripremu terena za prihvatanje ovog predloga.

Istina, prethodno se Vučić kritikuje zašto u UN-u nedavno nije kazao da je članstvo Kosova u UN-u neprihvatljivo za Srbiju.

”U obraćanju, Vučić je nemušto kombinovao izjave u kojima se ostavlja prostor za prihvatanje članstva Kosova u UN-u i rečenice kojima iskazuje stav da Srbija to nikada neće prihvatiti. Takva konstantna dvosmislenost njegovih izjava jasno govori o otvaranju vrata za prihvatanje članstva Kosova u UN-u, a ovakva obraćanja služe isključivo u svrhu testiranja reakcija javnosti i odabira pravog trenutka. Posebno je skandalozno ponižavanje naših građana to što kupuje naklonost i pokušava da podesi njihove reakcije ‘poklonima’ od nekoliko hiljada dinara i time od cele Srbije pravi Palminu političku pijacu”, komentariše bivši predsednik Srbije Boris Tadić naglasivši da je u trenutku kada je govorio o sudbini Kosova, predsednik najavio i da će svi mladi pre Nove godine dobiti po 42 evra.

Referendumsko pitanje

U međuvremenu, javnost naveliko debatuje o konačnom rešenju za Kosovo budući da je stvorena atmosfera da se ovo pitanje mora jednom zasvagda staviti ad acta. Zanimljivo je, međutim, da se malo ko usuđuje izaći sa konkretnim predlozima budući da se političari drže oprobanog recepta o obaveznosti dijaloga.

Milovančević smatra da bi predlog Nemačke i Francuske trebalo da ide na referendum i da bi pitanje moglo da glasi: “Da li ste za ubrzano članstvo u EU, a da Kosovo uđe u UN”.

Prema ispitivanju Fakulteta političkih nauka, većina građana glasala bi protiv. Naprosto, 59 posto ispitanika ne bi žrtvovalo ekonomske interese zarad političkih, a dve trećine smatra da Vučić radi u skladu sa nacionalnim interesima, a jedina tabu-tema bi bilo formalno priznanje Kosova.

Podijeli ovaj članak