Kim Jong Un uvjeren da će herojska ruska vojska poraziti zlo Zapada u Ukrajini

2 min. čitanja

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un izjavio je danas predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da je uvjeren da će ruske snage odnijeti veliku pobjedu nad svojim neprijateljima. Kim je ponudio Putinu “punu i bezuslovnu podršku” u “svetoj borbi” za odbranu svojih bezbjednosnih interesa, prije svega misleći na rat u Ukrajini. Dodao je da će Pjongjang uvijek biti uz Moskvu na “antiimperijalističkom” frontu.

Kim je istakao da su odnosi Sjeverne Koreje sa Rusijom “glavni prioritet” te da je sa Putinom razgovarao o taktičkoj i strateškoj saradnji, situaciji na Korejskom poluostrvu i situaciji u Evropi. Izrazio je uvjerenje da će susret sa Putinom doprinijeti da se rusko-korejski odnosi transformišu u “neraskidive odnose strateške saradnje”.

Putin je rekao da je Kimova posjeta protekla u prijateljskoj atmosferi. Na pitanje o vojnoj saradnji, Putin je odgovorio da će se o svim pitanjima razgovarati bez žurbe, ističući da ima vremena. Također je spomenuo da je Kim pokazao interesovanje za raketnu tehnologiju i da Sjeverna Koreja pokušava razviti svemirski program.

Međutim, tokom susreta Putin i Kim nisu razgovarali o nuklearnom ratu. Susret su započeli na kosmodromu Vostočni, najvažnijem domaćem centru za lansiranje u Rusiji, gdje su obišli postrojenja za lansiranje svemirskih raketa. Ovo sugerira da Kim traži rusku tehničku pomoć za svoje napore u razvoju vojnih izviđačkih satelita, koji su ključni za povećanje prijetnje njegovim nuklearnim raketama. Važno je spomenuti da Sjeverna Koreja posljednjih mjeseci bezuspješno pokušava lansirati svoj prvi vojni špijunski satelit u orbitu.

Ovaj susret između Kima i Putina pokazuje nastavak diplomatskih napora dviju zemalja da ojačaju svoje veze i povećaju saradnju u različitim područjima. S obzirom na njihovu zajedničku distancu prema Sjedinjenim Američkim Državama i Zapadu, ovo će vjerojatno rezultirati daljnjim jačanjem njihovih strateških odnosa.

Podijeli ovaj članak