KFOR uklanja zaostale barikade na Kosovu

2 min. čitanja

Jedinice NATO misije na Kosovu danas su uklanjale oštećene kamione, koji su se nalazili na sjeveru Kosova, saopštila je Policija Kosova dodajući da je riječ o lokaciji zvanoj Žaža potok.

Lokalni Srbi bili su od 10. decembra blokirali puteve na sjeveru Kosova, stavljajući teška vozila na puteve. Barikade su podignute u znak nezadovoljstva zbog hapšenja bivšeg policajca, kosovskog Srbina. Međutim, krajem decembra izmijenjena je mjera bezbjednosti uhapšenom Dejanu Pantiću, koji je, prema navodima kosovskih vlasti, osumnjičen za teroristički napad 6. decembra na kancelarije Centralne izborne komisije. Pantić je, novim mjerama, pošten u kućni pritvor, što je otvorilo put za dijalog o povlačenju Srba sa barikada.

Ambasada SAD-a u Prištini saopštila je da podržava put Kosova ka euroatlantskim strukturama, ističući da je nezavisnost Kosova činjenica

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 28. decembra, nakon sastanka u Raškoj u Srbiji sa srpskim predstavnicima sa Kosova, najavio da će barikade biti uklonjene. Vučić je tada kazao i da su Srbi dobili garancije da će biti ispunjeni njihovi zahtjevi za uklanjanje barikada. Većina barikada je uklonjena narednog dana, ali neke su ostale. KFOR je 3. januara uklonio kamione stacionirane na mjestu zvanom Dudina stijena.

Zbog postavljanja barikada, blokirani su putevi koji vode do dvije granične tačke – Jarinje i Brnjak – koje povezuju Kosovo i Srbiju. Tada su privremeno bili zatvoreni za saobraćaj.

Također, zbog blokade na teritoriji Srbije, u blizini graničnog prelaza Merdare, dva dana je zatvoren za saobraćaj i ovaj punkt. Prelaz Merdare je pušten u saobraćaj 29. decembra.

Vlada Kosova optužila je za barikade “zločinačke bande” koje imaju podršku Srbije. Beograd je, s druge strane, podržao Srbe koji su podigli barikade.

Podijeli ovaj članak