Kako podstaći štednju na Grčki način: Ko uštedi više struje, bit će nagrađen subvencijama za račune

2 min. čitanja

Zima dolazi, a svaka država bira vlastiti model borbe s energetskom krizom. Tako su Grci smislili način na koji će potaći građane da uštede električnu energiju. Tačnije, ko više uštedi tokom zimskih mjeseci bit će nagrađen većim subvencijama za račune, najavio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

Grčka još od prošle godine novcem iz proračuna pomaže građanima i poduzećima s plaćanjem visokih računa za energiju. Skok cijena potaknula je snažna potražnja u razdoblju oporavka gospodarstva od korona-krize.

U ovoj godini dodatni poticaj cijenama bila je ograničena opskrba pod utjecajem sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Uz subvencije potrošačima, Atena je ograničila cijene struje, tražeći od proizvođača da odražavaju stvarne troškove proizvodnje, uštedjevši time potrošačima više od dvije milijarde eura.

U utorak je premijer Mitsotakis rekao da će vlada visinu subvencija za račune vezati za potrošnju.

“Što više energije uštedite u usporedbi s prošlogodišnjim računom, to će subvencije biti veće”, objasnio je Mitsotakis.

Vlada će oporezivati visoke prihode rafinerija i usmjeriti taj novac u isplatu subvencija, dodao je.

Grčka troši više od 40 posto plina za proizvodnju električne energije. Smanjila je uvoz plina cjevovodima iz Rusije, a potencijalnu nestašicu planira spriječiti većim kapacitetima jedinog terminala za ukapljeni plin.

Neke termoelektrane testirat će krajem rujna mogućnost prijelaza s plina na mazut, rekao je u utorak ministar energetike Kostas Skrekas, naglasivši da su šanse za redukciju struje tijekom zime kako bi se osigurala opskrba “gotovo ravne nuli”. 

Podijeli ovaj članak