Guterres upozorio da ovako više ne može: Svijet je u opasnosti, tri su oblasti kojima se moramo…

3 min. čitanja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres obratio se Generalnoj skupštini UN-a, a govorio je o krizama i ratovima koji se vode širom svijeta, ali ove godine su njegove riječi bile posebno tmurne.

U svom uvodnom obraćanju, Guterres je upozorio Generalnu skupštinu UN-a da je svijet u opasnosti, a geopolitičke podjele potkopavaju međunarodno pravo i povjerenje u demokratske institucije.

Godišnji diplomatski skup u Ujedinjenim nacijama ove sedmice stavlja u središte pažnje njihovog glavnog šefa, Guterresa, generalnog sekretara, koji je odgovoran za uvjeravanje sve razbijenijeg i skeptičnijeg svijeta da su Ujedinjene nacije, i samim tim, njegova pozicija, još uvijek od vitalnog značaja za međunarodni poredak i multilateralizam.

– Ne možemo dalje ovako. Mi smo dužni djelovati. A ipak smo zaglavljeni u kolosalnoj globalnoj disfunkciji – kazao je on.

U izjavama koje su se kretale između uzbune i nade, generalni sekretar je pozvao na kolektivno djelovanje. Upozorio je na svijet koji gori zbog klimatskih promjena i rekao da su Povelja UN-a i ideali koje ona predstavlja ugroženi, aludirajući na rusku invaziju na Ukrajinu i nejednakosti koje su eksplodirale kako cijene hrane i energije rastu.

– Nemojte da imamo iluzije. Nalazimo se u veoma nemirnim morima – rekao je Guterres u jednom od najtmurnijih govora koje je održao svjetskim liderima.

Guterres je identifikovao tri oblasti kojima bi se, kako je rekao, svjetski lideri trebali posvetiti: mir i sigurnost, klimatska kriza i rješavanje nejednakosti u zemljama u razvoju.

Guterres je rekao da je rat u Ukrajini “počeo široko rasprostranjeno uništenje uz masovna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava“.

Sukob je neočekivano povisio ulogu Guterresa kao humanitarnog posrednika. On je otvoreno osudio Rusiju zbog kršenja povelje UN-a i pozvao na istrage o potencijalnim zločinima protiv čovječnosti u Ukrajini. I rano je otvorio istrage o efektima rata na porast hrane i energije i ekonomski pad.

Ali Guterres je također podsjetio publiku na druge krize koje još uvijek predstavljaju prijetnju globalnoj stabilnosti, kao što su Afganistan, Mjanmar, Demokratska Republika Kongo, te Izrael i Palestina, prenosi Fena.

Podijeli ovaj članak