Jadranka Kosor oštro o Milanoviću i Plenkoviću: “Nazivati ga prascem je pretjerano, njihov odnos je neizlječiv”

4 min. čitanja

Bivša hrvatsja premijerka Jadranka Kosor osvrnula se na narušeni odnos između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Gostujući u emisiji na televiziji N1, komentirala je i nepozivanje Milanovića na 30. godišnjicu oslobođenja juga.

– Što se tiče pozivanja i nepozivanja, u aprilu je rečeno da HDZ više predsjednika tamo gdje je HDZ na vlasti lokalno neće pozivati, odnosno da će ga bojkotirati, a to je sve u skladu s onom prvom izjavom Andreja Plenkovića nakon Milanovićeve pobjede nad Kolindom Grabar-Kitarović, da će to biti jedna jako tvrda kohabitacija, kazala je Kosor i nastavila:

– Mislim da je u tom smislu bila jako simbolična scena kad on dolazi po mandat na Pantovčak, a predsjednik pruža ruku, a Andrej Plenković usteže ruku. Na toj simboličnoj razini su bile jasne naznake da tu mira neće biti. Radi se o neizlječivom sukobu koji će se dodatno razbuktavati kako budu išli izbori. Prije će biti parlamentarni nego predsjednički izbori i Milanović će, po svemu sudeći, biti taj koji će davati mandat sljedećem mandataru za sastav vlade, ocijenila je.

Kada je riječ o načinu komunikacije i grubim riječima, ona navodi da je puno veća uvreda hrvatskoj javnosti kad se brane ljudi na visokim dužnostima koje DORH kvalifikuje optuženicima, prenosi Index.hr. Kosor smatra da bi za Plenkovića bilo dobro da ujednači svoj stil i da jednako oštro osuđuje i onog ko je prije HDZ nazivao bandom.

– Ja nikad ne bih stavila ni na jednu dužnost nekog tko je HDZ nazivao bandom, a Plenković je to učinio. Mislim da je pretjerano predsjednika Republike nazvati ugojenim prascem, smatra ona.

Bivša premijerka se osvrnula i na mandat Kolinde Grabar-Kitarović, navodeći da se u nekim situacijama prekasno reagovalo.

– Za mene je bilo ponižavajuće da je optuženiku pjevala za rođendan ili da je ‘Za dom spremni‘ nazivala starim hrvatskim pozdravom, to mi je bilo više uvreda javnosti. U ovoj priči niko nije nevin, ali treba gledati ko ima stvarnu moć, a to je predsjednik vlade i zato je njegova odgovornost puno veća, istaknula je.

Govoreći o optužnici protiv četiri bivša člana Vlade, Kosor navodi da je premijerova izjava da to nije teret za vladu uvredljiva za zdravu pamet.

– To je teret jer sve je te ljude izabrao upravo on. Ne može se nakon šest godina reći da je on sjajan i najbolji, a svi oko njega su loši. Vlada se svela na one man band, rekla je Kosor.

Smatra da to pokazuju i minuli pregovori sa sindikatima kada šalje ministre koji mogu ponuditi nešto do određenog iznosa, a onda dolazi sam Plenković i rješava stvar. Kosor smatra da onda uopšte nije bilo potrebe da šalje ministre na pregovore.

Smatra da Milanovićeva komunikacija prekriva neke bitne stvari poput optužnica, spore obnove i sličnih stvari.

– U ovakvim sukobima netko mora prvi pružiti ruku, smatra Kosor.

Podijeli ovaj članak