Izraelski oficiri priznaju da su većina ubijenih u Gazi koji su označeni kao “teroristi” bili civili

2 min. čitanja

Izraelski oficiri i vojnici priznali su da su većina žrtava koje je vojska klasificirala kao “teroriste” tokom rata u Pojasu Gaze zapravo civili.
Izraelski list Haaretz prikupio je svjedočanstva oficira i vojnika koji su se borili u Gazi tokom rata koji traje od 7. oktobra 2023. godine.

“Izraelska vojska kaže da je 9.000 terorista ubijeno od početka rata u Gazi”, stoji u izvještaju.

Međutim, izraelski dužnosnici i vojnici rekli su za Haaretz da su “to često civili čiji je jedini zločin bio prelazak nevidljive linije koju je povukla izraelska vojska”.

“Izričito nam je rečeno da čak i ako osumnjičeni naleti na zgradu s ljudima u njoj, trebamo pucati na zgradu i ubiti terorista, čak i ako to znači povrijeđivanje drugih ljudi”, rekao je jedan vojnik novinama.

Prema svjedočenjima oficira i vojnika, izraelska vojska puca na svakoga ko uđe u zamiljšenju “zonu ubijanja” koju je definirala, bilo da su naoružani ili civili.

Rezervni oficir rekao je da je ” praksi terorist svako koga je vojska ubila u područjima na kojima djeluju njezine snage”.

“Pitaju vas koliko, a ja dam broj na temelju onoga što vidimo i razumijemo na terenu i idemo dalje. Nije da izmišljamo tijela, ali niko ne može sa sigurnošću utvrditi ko je terorista, a tko je pogođen nakon ulaska u borbenu zonu izraelskih snaga”, dodao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu suočava se s oštrim kritikama unutar Izraela zbog neuspjeha u postizanju ciljeva rata u Gazi, posebno u eliminaciji palestinske grupe Hamas i vraćanju izraelskih talaca.

Izvor: klix.ba

Podijeli ovaj članak