Izglasana nova Vlada Srbije: “Imat će mnogo veće izazove nego što su mogli da zamisle”

3 min. čitanja

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su novu Vladu poslije dvodnevne rasprave.

Poslanici su o izboru nove Vlade glasali javno prozivkom. Glasanju je prisustvovalo 225 poslanika, podršku izboru nove Vlade dalo je njih 157,  protiv je bilo 68 poslanika, a uzdržanih nije bilo, prenosi RTS. 

Mandatarka Ana Brnabić jučer je, podnoseći ekspoze pred poslanicima, rekla da će ova Vlada imati mnogo veće izazove nego što su mogli da zamisle.

– Poslije pandemije mislili smo da dolaze bolji dani, ali dogodio se rat na evropskom kontinentu, svijet klizi u treći svjetski rat, u ovakvom svijetu Srbija mora da se pozicionira i sačuva stabilnost, to je glavni zadatak – rekla je Brnabićeva i dodala da kao što se prošla Vlada bavila zdravstvom, sada mora da se bavi energentima.

Istakla je i da Srbija nastavlja evropski put, ali i traži neselektivno poštovanje međunarodnog prava.

U završnom obraćanju danas poručila je da Srbija mora da ima prosrpsku Vladu koja će raditi isključivo u interesu Srbije i njenih građana, kao i da će ovo biti Vlada kontinuiteta.

Poslanici su jučer i danas raspravljali o izboru nove Vlade.

Nova Vlada ima 28 ministarstava, a novi članovi Vlade su Miloš Vučević – potpredsednik Vlade i ministar odbrane, Bratislav Gašić –ministar unutrašnjih poslova, Rade Basta – ministar privrede, Jelena Tanasković – ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Goran Vesić – ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Negre – ministar rudarstva i energetike Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Tomislav Žigmanov – ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tanja Miščević – ministar za evropske integracije, Jelena Begović – ministar za nauku, tehnološki razvoj i inovacije, Danica Grujičić – ministar zdravlja, Husein Memić – ministar za turizam i omladinu, te Zoran Gajić –ministar sporta.

Ministarsku funkciju, ali u drugom resoru obavljati će Ivica Dačić – zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova, Siniša Mali –potpredsednik Vlade i ministar finansija, Tomislav Momirović – ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Irena Vujović – ministar za zaštitu životne sredine, Maja Popović – ministar pravde, Branko Ružić – ministar prosvjete, Nikola Selaković – ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić – ministar za brigu o porodici i demografiju, Maja Gojković – ministar kulture, Milan Krkobabić – ministar za brigu o selu.

Na mjestu ministra informisanja i telekomunikacija je Mihailo Jovanović, a ministar za javna ulaganja u novoj Vladi Srbije je Marko Blagojević.

Vlada će imati i tri ministra bez portfelja: Novica Tončev, Đorđe Milićević i Edin Đerlek, prenosi RTS.

Podijeli ovaj članak