Iz SAD-a upozorili Mađarsku: Odmah odobrite pristupanje Švedske NATO-u

2 min. čitanja

Visoki zvaničnici SAD-a upozorili su Mađarsku da odmah odobri pristupanje Švedske NATO-u. Ova izjava dolazi sedam dana nakon što je Turska odobrila ulazak Švedske, a upozorenje američkih zastupnika odnosi se na moguće dugotrajne štete u odnosima s Washingtonom ako Budimpešta ne djeluje brzo.

Benn Cardin, član Odbora za vanjske poslove Senata SAD-a, izrazio je duboku zabrinutost zbog smjera kojim ide sadašnja mađarska vlada. Cardin je naglasio da je premijer Viktor Orban do danas ometao pomoć Evropske unije Ukrajini te kontinuirano sprječavao članstvo Švedske u NATO-u.
“Duboko smo zabrinuti zbog ponašanja Mađarske. Partneri ne bi trebali poduzimati takve korake, a pitanje je jesu li pouzdani saveznici u našem (viznom) programu izuzeća”, izjavio je Cardin na konferenciji za novinare. Visa Waiver Program omogućava građanima iz 41 zemlje putovanje u SAD bez vize na boravak do 90 dana.

Senatorica Jeanne Shaheen, demokratkinja, i Thom Tillis, republikanac, supredsjedatelji senatske skupine posmatrača NATO-a, pozvali su Mađarsku da hitno promijeni smjer. U njihovoj izjavi istaknuto je da nedjelovanje Mađarske može rezultirati nepovratnim narušavanjem odnosa s SAD-om i NATO-om.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, Švedska je zajedno s Finskom podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u. Međutim, Turska i Mađarska zaustavile su proces, ostavljajući Švedsku u neizvjesnosti i izazivajući frustraciju među NATO saveznicima koji vide Švedsku kao važnog čimbenika u osiguravanju sigurnosti u baltičkoj regiji. Mađarska ostaje jedina članica NATO-a koja nije odobrila zahtjev Švedske za članstvo u savezu.

BEZ BLOKADA
Viktor Orban je ipak popustio: Mađari nisu uložili veto, EU je odobrila značajnu pomoć Ukrajini
Podsjećamo, lideri zemalja članica Evropske unije nakon višesedmičnih blokada postigli su na današnjem vanrednom zasjedanju dogovor o finansijskom pomoći Ukrajini.

Iako se dugo najavljivalo kako će Mađarska ponovno uložiti veto i blokirati pomoć od 50 milijardi eura, do toga nije došlo.

Izvor: klix.ba

Podijeli ovaj članak