Istražni komitet Rusije potvrdio: Jevgenij Prigožin je poginuo u padu aviona u Tveru

2 min. čitanja

Istražni komitet Rusije potvrdio da je vođa paravojne grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, među poginulima u padu privatnog aviona u Tveru, piše Anadolija.

Komitet je u saopćenju objavljenom u nedjelju naveo da je nakon forenzičkog testiranja identificirano svih deset tijela pronađenih na mjestu nesreće i da su njihovi identiteti “u skladu sa manifestom”.

Prigožin, šef plaćeničke vojske Wagner, bio je na spisku putnika u avionu koji se 23. augusta srušio u Rusiji.

Od tada u javnosti se spekuliše o tome da li je vođa Wagnera zaista bio u tom avionu, odnosno da li je poginuo.

 VEZANI TEKST – Javljaju svjetski mediji: Prigožin bio na spisku putnika aviona koji se srušio u Rusiji

Dan poslije rušenja aviona, 24. augusta, portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je naveo da je teško potvrditi navode o stradanju šefa ruske privatne plaćeničke grupe Wagner Jevgenija Prigožina. Ocijenio je da bilo šta što dolazi iz Rusije “jedva da je vjerodostojno” te da nije na EU da potvrdi navode o Prigožinovoj pogibiji.

– Vidjeli smo izvještaj o avionskoj nesreći u kojoj je navodno poginuo šef Wagnera Jevgenij Prigožin zajedno sa članovima svoje pratnje i posadom. Ali opet, kao i mnoge druge stvari u Rusiji, ovo je veoma teško provjeriti, a samim tim i komentarisati – izjavio je Stano 24. augusta na konferenciji za novinare u Briselu.

Prigožin postao je poznat svjetskoj javnosti nakon uloge njegove plaćeničke grupe u ratu u Ukrajini.

Podijeli ovaj članak