Ispovijest Hrvata koji je bio u Maroku tokom potresa: Prvo oblak prašine, a onda je srušen dimnjak

2 min. čitanja

Snažan potres pogodio je Maroko kasno u petak navečer, uništivši pojedine zgrade i prisiljavajući ljude da napuste svoje domove. Prema trenutnim podacima, više od 800 osoba je poginulo u ovom razornom događaju.

U vrijeme potresa u Maroku se nalazilo i nekoliko desetaka hrvatskih državljana. Među njima su Drago i Sonja, bračni par koji već godinama živi u Maroku, točnije na otoku Ugljanu. Budući da su spavali kada je potres pogodio zemlju, suočili su se s kaosom i panikom.

“Žena me probudila i rekla mi da je potres, dok sam ja bio u dubokom snu. Moram reći da je ovaj potres bio puno strašniji nego bilo koji potres koji sam iskusio u Zagrebu. Probudila me prašina svuda po kući, a zatim je pao i dimnjak. Bila je to zaista nezgodna situacija. No, moram priznati da su me potresi pratili kao vjerni psi i da sam navikao na njih. Bio sam u krevetu kada je sve počelo. Živimo u starom dijelu Marakeša gdje su zgrade stare, pa mi je dimnjak pao na glavu, ali imao sam sreće da sam prošao bez većih posljedica”, izjavio je Drago za 24sata.

Unatoč ovom iskustvu, Drago ističe da se ne boji novih potresa i da će on i njegova žena ostati živjeti u Maroku.

“U gradu ima dosta oštećenih zgrada i napuklih zidova, posebno u starom dijelu grada – Medini, koja je izgrađena prije stotinu godina. Ovdje nema puno armiranog betona, pa čak i manji potres može uzrokovati velika oštećenja. No, generalno smo dobro prošli. U početku sam mislio da je moja ruka slomljena, ali srećom nije. Ako se pojave otoci, otići ću u bolnicu da je pregledaju”, zaključio je Drago.

Situacija u Maroku nakon ovog snažnog potresa je još uvijek teška, a potresi su nastavili da se osjete. Nadamo se da će se situacija brzo stabilizirati i da će se Maroko moći oporaviti od ovog tragičnog događaja.

Podijeli ovaj članak