I jutros barikade na sjeveru Kosova, prelazi Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni za saobraćaj: Danas neće raditi škole…

2 min. čitanja

Prelazi Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova i dalje su zatvoreni i za pješake kao i za saobraćaj, a jedino se prelazi preko Merdara.

Postoji nekoliko barikada od Jarinja do Zvečana, a najviše ljudi ima na barikadi kod mjesta Rudare, kod krsta, gdje je u potpunosti blokiran saobraćaj od Zvečana do Prištine, prenosi Beta.

Kako je najavljeno, danas neće raditi ni škole na sjeveru Kosova.

Barikada je postavljena i na putu Mitrovica – Zubin Potok, prema punktu Brnjak.

Mediji izvještavaju da su se tokom noći sa nedjelje na ponedjeljak čule rafalne pucnjave u Rudaru, kao i detonacije u Kosovskoj Mitrovici, ali da nema informacija o povrijeđenim osobama.

Nije se dogodilo ono što se spominjalo tokom jučerašnjeg dana, da će pripadnici kosovske policije nasilno ukloniti barikade.

Kosovski premijer Albin Kurti pozvao je, podsjećamo, KFOR da garantuje slobodu kretanja, navodeći da “barikade organizuju kriminalne grupe koje pucaju na kosovsku policiju i policiju Eulexa”.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je sinoć Srbima na Kosovu da poštuju EULEX i KFOR, da ne dozvole da budu isprovocirani i da ukažu ako vide da postoji mogućnost da albanska strana ubaci specijalce sa maskama na licima, napadne međunarodne snage i pokuša da to pripiše Srbima, javila je Anadolija.

Vučić je rekao da je šokiran nekim izjavama iz međunarodne zajednice o barikadama koje su kosovski Srbi podigli na putevima i poručio da “barikade niko iz Beograda nije naredio i da se zbog toga ne napada Srbija”.

“Moramo da pozovemo na očuvanje mira i smirivanje situacije, a Srbe pozivam da ne nasedaju na provokacije i da ostanu mirni”, rekao je Vučić.

Podijeli ovaj članak