Hrvatski ministar odbrane: Milanović je ljubomoran, isfrustriran i politički nepoželjan

5 min. čitanja

Ministar odbrane Mario Banožić ocijenio je da je konferencija za medije predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića umjesto pregleda godine “pokazala pregled njegovih političkih neuspjeha i frustracija”.

“Ujedno je dala i jasan portret njega kao političara, ljubomornog, isfrustriranoga i politički nepoželjnoga. S nastavkom nekulture u ponašanju i komunikaciji”, ocijenio je Banožić u izjavi za medije u Ministarstvu odbrane osvrćući se na Milanovićevu konferenciju za medije.

Banožić smatra da “Milanović i dalje napada sustav Hrvatske vojske”, a poručio je da HV i dalje treba razvijati i skloniti sa naslovnica medija, a u čemu i svi njegovi potezi.

Milanović me omalovažava i na mene huška DORH

Naveo je i da ga “Milanović zadnjih godinu dana vrijeđa, omalovažava i huška DORH na njega”, a što je, kako je kazao, podnosio mirno i staloženo te donosio odluke sukladno Zakonu o odbrani i Oružanim snagama RH.

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je ranije u petak Banožićevu odluku da načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert  Hranj ostane u službi još šest mjeseci te ustvrdio da se tu radi “o produljenju Hranjeve agonije”, prenosi Hina.

Banožić pak smatra da je to poruka koja je trebala ići u pravcu rješavanja dijela zakona koji se prije svega odnosi na odlazak ljudi u mirovinu i zakonskih odredbi koje su postavljene davno prije. 

Podsjetio je da je Hranj, kada je imenovan na sadašnju dužnost, imao 58 godina i ove godine je napunio 60 godina, što je po zakonu vrijeme za odlazak u mirovinu. Naveo je i da se u obrazloženju kod imenovanja Hranja jasno znalo da postoji mogućnost produženja za dvije godine.

“To je odluka koja je definitivno bila u skladu sa zakonom i koja je pozitivno promišljanje. Ali, isto tako, zakon jasno kaže – 60 godina. Na osnovu toga se moralo donijeti drugo rješenje koje je moglo biti ili rješenje o mirovini ili ostanku u službi”, kazao je.

Banožić je pojasnio i da je njegovo razmišljanje bilo da treba raditi na zakonu kako bi se pomaknule dobne skupine, a s čime se Hranj i složio.

“Međutim, za to je potreban mir. Mir u HV-u, Glavnom stožeru i MORH-u. Da se bavimo zakonskim okvirima unutar kojih će se vojska razvijati, modernizirati i opremati”, poručio je.

Banožić: Milanović selektivno tumači zakon

Zamoljen za komentar Milanovićeve izjave da je kod odluke o Hranju zanemario činjenicu da postoji prethodna odluka bivšeg ministra odbrane Damira Krstičevića iz 2020. da će Hranj tu dužnost obnašati četiri godine, odnosno do kraja mandata, Banožić je ocijenio da Milanović “selektivno tumači zakon” i “čita samo što mu se sviđa”. Pojasnio je da se radi o odluci Damira Krstičevića koji je u dobroj vjeri potpisao odluku koja jasno kaže da Hranj s 58 godina ima pravo na mandat od četiri godine. No, istovremeno zakon jasno kaže da se u mirovinu ide sa 60 godina starosti.

“Mandat je jedno, starost i godina po zakonu je drugo. Na ovakav način Hranj ispunjava i dalje svoj mandat”, rekao je. Banožić je kazao i da je Milanovićevo tumačenje odluke čisto ignoriranje Zakona o oružanim snagama.

Ponovio je da Milanovićevo “huškanje DORH-a” vezano uz državne nekretnine pokazuje njegovu političku nemoć i da očito želi raditi pritisak na DORH jer ga želi “maknuti s pozicije ministra odbrane, ali ne može ništa pronaći”.

Upitan planira li “sjesti za stol” sa Milanovićem, Banožić je odgovorio da unatoč svemu izrečenom i Milanovićevom nekulturnom ponašanju nema ništa protiv toga.

“U pitanju je HV, sposobnost HV-a, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. To njegovo kontriranje i izvlačenje pojedinih imena u javnost, podataka koji su čak klasificirani u HV-u, ne pridonosi ničemu. To samo dokazuje da on od vojske pokušava stvoriti politički poligon, a to vojska nije zaslužila”, rekao je. Također, zamolio je Milanovića da to ne radi jer to ne ide na korist vojske.  

Podijeli ovaj članak