Hrvatska: Mladić iz BiH pomagao migrantima koji su gumenim čamcem prešli granicu

1 min. čitanja

Policijski službenici Stanice Granične policije Slavonski Brod u srijedu su oko 0,50 sati, na obali rijeke Save, zapadno od Slavonskog Broda, uočili osam osoba koje su nezakonito iz Bosne i Hercegovine pomoću gumenog čamca preko rijeke Save prešle državnu granicu. 

– U blizini se nalazio lični automobil i 20-godišnjak (državljanin Bosne i Hercegovine), koji je sačekao osobe koje su nezakonito prešle državnu granicu te ih iz koristoljublja namjeravao prevesti u druge zemlje Evropske unije – izvijestili su u četvrtak iz Policijske uprave brodsko-posavske.
 
Policijski službenici su prema stranim državljanima proveli postupak u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima. 
 
Također su 20-godišnjaka uz krivičnu prijavu zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Evropske unije ili potpisnici Šengenskog prostora, predali pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske, stoji u izvještaju. 

Podijeli ovaj članak