Gruzija tvrdi da je Ukrajina umiješana u pokušaj državnog udara u Tbilisiju: Potvrđeno…

Dodaj komentar
3 min. čitanja

Gruzija optužila bivšeg zamenika ministra unutrašnjih poslova za planiranje građanskih nemira

Gruzija je danas optužila bivšeg zamenika ministra unutrašnjih poslova, Giorgija Lortkipanidzea, za planiranje podsticanja građanskih nemira u pokušaju da zbaci vladu u Tbilisiju. Lortkipanidze trenutno radi za ukrajinske obaveštajne službe i predvodi grupu koja je, prema navodima gruzijske službe državne bezbednosti, imala planove za destabilizaciju situacije u zemlji.

Bivši zamenik ministra već je bio deo izrazito prozapadno orijentisane gruzijske vlade. Međutim, u poslednje vreme Gruzija je produbila odnose sa Rusijom, što je izazvalo sumnju i kontroverze s obzirom na situaciju u regionu.

Prema saopštenju službe državne bezbednosti, grupa koju je vodio Lortkipanidze imala je planove za uključivanje gruzijskih boraca u Ukrajini, kao i deo gruzijske omladine čija se obuka odvija blizu poljsko-ukrajinske granice. Cilj ovih planova bio je da kanališu frustraciju među mladim Gruzijcima u slučaju da Evropska unija ne odobri status kandidata njihovoj zemlji.

Odnosi između Gruzije i Evrope nisu jednostavni. Iako Gruzija izražava želju za članstvom u Evropskoj uniji, njen zahtev za dobijanje statusa kandidata odbijen je prošle godine. Evropski zvaničnici smatraju da Gruzija ima političku polarizaciju i da mora poboljšati funkcionisanje državnih institucija kako bi napredovala na putu ka članstvu.

Dodatno, odnos Gruzije sa Evropom je otežan zbog rata u Ukrajini. Naime, gruzijska vlada izbegava okrivljavanje Rusije, iako većina stanovništva Gruzije podržava evroatlantske integracije. Zbog podrške Rusije otcepljenim regionima Abhaziji i Južnoj Osetiji, mnogi Gruzijci se bore za Ukrajinu.

Ukrajina je takođe kritikovala gruzijske vlasti zbog zatvaranja njihovog bivšeg predsednika Mihaila Sakašvilija, koji je stekao ukrajinsko državljanstvo. Postoji i neslaganje u vezi sa situacijom u Ukrajini, gde su gruzijske vlasti odbile uvoditi sankcije Rusiji i dozvolile direktne letove ka i iz Rusije prvi put od 2019. godine.

Sve ove tenzije i optužbe dodatno komplikuju političku situaciju u Gruziji. Vlasti će se morati suočiti sa izazovima stabilnosti i unutrašnjim nemirima kako bi održale red i stabilnost u zemlji. Vreme će pokazati kakve će biti posledice optužbi protiv bivšeg zamenika ministra unutrašnjih poslova i da li će se odnosi sa Rusijom i Evropom dodatno produbiti ili smiriti.

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare