Glumac šokirao izjavama: Pošto krompir? Jesi Srbin? Ne može! Hrvati veliko pleme, bošnjački – to ne postoji

3 min. čitanja

Vuk Kostić, glumac iz Srbije, regionalno poznat po ulozi u filmu “Apsolutnih sto” i seriji “Ubice mog oca”, izazvao je salvu reakcija na društvenim mrežama nakon intervjua koji je dao srbijanskom portalu “Sputnik”, koji je obilovao nacoionalističkim izjavama.

Ovaj intervju objavljen je još u maju, ali su posljednjih dana inserti iz intervjua u kojem je iznio blago rečeno kontroverzne stavove počeli su kružiti internetom.

Reakcije su različite, a tviteraši su uglavnom složni da je pretjerao, te su reakcije mahom negativne.

– Ja bih stavio Berlinski zid između nas da ne možemo više nikada da se sretnemo, mislim da ne bi dolazilo do tih strašnih nesrerća. Ni na pijaci, ne može, pošto krompir? Jesi Srbin? Ne može. Jednom kada se u našim narodima dese velike nesreće i zločini, tipa Jasenovac, od tog momenta više ne razgovaramo. Mi smo najviše krivi koji smo kao uvijek bili – hajde da svi Sloveni žive zajedno. Mi uvijek hoćemo da se igramo, Hrvati kažu skloni se, a mi kao da se družimo. Ne možete kad stalno buše loptu – rekao je, između ostalog, Kostić za Sputnjik.

Vuk Kostic pronadjen posebno glup na televiziji https://t.co/QDfsIJTyzG

— Luka Funduk (@Fun_duck) July 28, 2023

Upitan da prokomentira “konstantne podjele u srpskom narodu”, kazao je:

– Podjele kod nas – to je prešlo sve granice. Ja smatram i te Bošnjake za naš narod. Mi smo ranije svi govorili isti jezik, a sad imaš crnogorski, bošnjački – ja to ne priznajem. Možeš da govoriš srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski – kazao je Kostić, te nastavio:

– Hrvati veliko pleme – nemam ništa protiv, ali bošnjački ne postoji – rekao je Kostić, aludirajući na bosanski jezik.

@sputnik.srbija Поделе на Балкану су прешле све границе #srbi #balkan #vukkostic #bosnjaci ♬ original sound – Sputnik Србија

Nastavio je dalje obrazlagati zapitavši se “kako u cijelom svijetu može da bude Francuz musliman, a Srbin musliman ne može?”.

– Oni su jednostavno u tom sendviču najzapadnijih Slovena, mislim da je to isti narod – ista DNK. Sad se to lako može otkriti – naveo je, očigledno aludirajući na Bošnjake.

Za “podjele” na Balkanu okrivio je “spoljni faktor” te naveo da su “uspjeli iskoristiti to što su ljudi ovdje plahi, prijeki i neobrazovani”.

Podijeli ovaj članak