Rahman Hajiyev golčinom na Grbavici podsjetio na majstoriju Etxeberrije na Koševu

2 min. čitanja

Na Grbavici smo sinoć ponovo svjedočili spektaklu. Što zbog paklene atmosfere koju su režirali navijači Željezničar, ali i spektakularnog pogotka koji je za 2:2 u 95. minuti postigao Rahman Hajiyev.

VEZANI TEKST – Hrvatski mediji: Željinu Grbavicu nisu mogli slomiti zločinci i koljači, neće ni golčina u 95. minuti

Na taj način Neftchi se spasio poraza od Plavih u prvom meču drugog pretkola UEFA Konferencijske lige, a odluka o putniku u Istanbul na megdan Bešiktašu past će 3. augusta na revanšu u Bakuu.

Slikama sa Grbavice, koje su “u eter poslali” navijači najtrofejnijeg bh. kluba, divi se fudbalski svijet. Ali isto tako se divi i golu fudbalera azerbejdžanskog kluba.

Neftchi je izveo korner, golman Ajdin Mulalić boksovao je loptu, a Hajiyev sa vrha šesnaesterca uhvatio volej i “ubio pauka” za 2:2.

I zaista, bila je to majstorija koju odavno nismo vidjeli na našim stadionima.

Good morning, let's watch Rahman's rocket again!

Sabahınız xeyir! Gecəmizi aydınladan qol #Neftçi pic.twitter.com/8yRFuwdufT

— Neftçi PFK (@PFC_Neftchi) July 28, 2023

Kada kažemo odavno, mislimo na 20 i kusur godina. Veliki dio onih koji su sinoć bili na Grbavici nisu bili ni rođeni kada je Jose Etxeberria napravio nešto slično na Olimpijskom stadionu Koševo.

Bosna i Hercegovine je 2. septembra 2000. godine ugostila Španiju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. Na terenu Hasan Salihamidžić, Sergej Barbarez, Elmir Baljić, Elvir Bolić, Mirsad Hibić…, s jedne, odnosno Iker Casillas, Gaizka Mendieta, Ivan Helguera, Raul…, s druge.

Igrao se 72. minut, semafor je pokazivao 1:1, a onda je Furija izborila aut u visini šesnaesterca. Manuel Pablo je loptu bacio u naš kazneni prostor, Mirza Varešanović glavom izbio na vrh šesnaesterca, a rezervista Etxeberria nije oklijevao i iz prve je loptu pospremio u mrežu iza leđa nemoćnog Adnana Guše. Golman našeg tima paradom je samo uljepšao minijaturu španskog reprezentativca.

Zanimljivo, i Hajiyev i Etxeberrija ušli su s klupe, a obojica su nosili dresove s brojem 17.

Podijeli ovaj članak