EU o ruskoj aneksiji okupiranih teritorija u Ukrajini: Nikada nećemo priznati ilegalne referendume

1 min. čitanja

Ne priznajemo i nikada nećemo priznati nezakonite ‘referendume‘ koje je Rusija osmislila kao izgovor za ovo daljnje kršenje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, niti njihove krivotvorene i nezakonite rezultate, stoji u saopćenju

Evropska unija saopćila je u petak da odlučno osuđuje rusku aneksiju okupiranih regija Ukrajine, dodajući da nikada neće priznati “ilegalne” referendume koji se ondje održavaju i da će pooštriti svoje sankcije kako bi povećala pritisak na Moskvu. 

Evropsko vijeće, koje okuplja 27 država članica EU-a, saopćilo je u ime tih članica da rusko namjerno potkopavanje međunarodnog poretka ugrožava globalnu sigurnost, prenosi Fena.

– Ne priznajemo i nikada nećemo priznati nezakonite ‘referendume‘ koje je Rusija osmislila kao izgovor za ovo daljnje kršenje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, niti njihove krivotvorene i nezakonite rezultate, stoji u saopćenju.

Poručili su da će pojačati restriktivne mjere suprotstavljajući se nezakonitim radnjama Rusije. Mišljenja su da će to dodatno povećati pritisak na Rusiju da prekine svoj agresorski rat.

Podijeli ovaj članak