Erdogan upozorio na dvostruke aršine: Paljenje Kur'ana ne može biti sloboda

2 min. čitanja

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je komentarišući incident paljenja Kur'ana u Švedskoj poručio kako paljenje Kur'ana ne može biti sloboda.

– Kao što nije sloboda zapaliti crkvu ili sinagogu, ne može biti sloboda ni paljenje Kur'ana – rekao je Erdogan nakon današnjeg sastanka kabineta održanog u glavnom gradu Ankari.

Erdogan je ukazao na dvostruke aršine kada je riječ o ovom pitanju.

– Kada je u pitanju njihova vlastita sigurnost, oni koji ne priznaju nikakva prava, zakone i principe odjednom se sjete slobode mišljenja kada su u pitanju svetinje muslimana. U rukama ovog mentaliteta, “sloboda misli” je alat koji legitimizira sve oblike islamofobije i ksenofobije – rekao je Erdogan.

Erdogan se također osvrnuo na val demonstracija koji preplavio Francusku nakon što je policajac ubio 17-godišnjeg mladića u blizini Pariza 27. juna.

– Nasilje je, nažalost, iznjedrilo nasilje i pokrenulo današnja događanja. Kao kroz historiju do danas uvijek je bilo da oni koji siju vjetar žanju oluju – poručio je Erdogan, te dodao:

– Želimo da ovi događaji, zbog kojih smo zabrinuti, što prije završe prije nego što se prolije još krvi i spirala nasilja poraste. Također smo zabrinuti da će ovi događaji dovesti do novog vala pritisaka, zastrašivanja i zastrašivanja imigranata i muslimana.

Na kraju je također govorio o naporima koje Turska ulaže u obnovi zemljotresom pogođenih područja, poručivši da je dosad započeta gradnja 180.000 stambenih jedinica.

Podijeli ovaj članak