Erdogan u obraćanju povodom 15. jula podsjetio na riječi Alije Izetbegovića: Zaboravljeni genocid se ponavlja

2 min. čitanja

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Istanbulu kako neće dozvoliti da se zaboravi 15. juli, kako za sedam tako ni za 70 godina.

VEZANI TEKST – Kako je osujećen izdajnički pokušaj puča: Sedam godina od historijskog otpora naroda Turske

Erdogan se obratio okupljenim građanima u Istanbulu na programu upriličenom u povodu obilježavanja sedme godišnjice od neuspjelog pokušaja puča iz 2016., kada su pripadnici terorističke organizacije FETO infiltrirani u državne institucije pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.

Tokom obraćanja govorio je o značaju čuvanja od zaborava onoga što se desilo u noći 15. jula.

– Na sedmu godišnjicu 15. jula izjavljujem da nećemo dopustiti da se 15. juli zaboravi, kako za sedam tako ni za 70 godina – rekao je Erdogan.

Govoreći o važnosti pamćenja, Erdogan je ovom prilikom podsjetio i na riječi prvog predsjednika Republike BiH rahmetli Alije Izetbegovića, koji je kazao da se “zaboravljeni genocid ponavlja”.

– Moramo imati na umu da će nas, poput zaboravljenog genocida, zaboravljena izdaja udariti u leđa na mnogo podmukliji način – rekao je Erdogan, napominjući kako je to jedan od razloga zbog kojeg su 15. juli, proglasili Danom demokratije i nacionalnog jedinstva.

– Ako zaboravimo, ne daj Bože, otvorit ćemo put sličnim katastrofama – rekao je Erdogan, te dodao:

– Kao što smo prepoznali FETO izdajnike, u naše trajno sjećanje zabilježili smo i njihove pomagače. Ko nije u stanju razumjeti 15. juli, on ne može razumjeti plemeniti stav ovog naroda koji se suprotstavio pljačkašima, šakalima i hunti.

Erdogan je tokom obraćanja također kazao kako se bijes prema onima koji su prolili krv turske djece mora čuvati živim. Rekao je, između ostalog, kako je 15. juli bio otpor onih koji su poginuli za domovinu i narodu, te onih koji u proljeću svog života nisu pali pred tenkovima, puškama i mecima.

Podijeli ovaj članak