Erdogan: Pobjednik je naša zemlja, naš narod, bez ikakve rasprave

2 min. čitanja

Aktuelni Predsjednik Turske i kandidat na predsjedničkim izborima Recep Tayyip Erdogan izjavio je da još uvijek nisu poznati konačni rezultati redovnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u toj zemlji, ali da je odveć jasno da su on kao predsjednički kandidat i njegova politička opcija u velikom vodstvu.
 

Erdogan je iz Istanbula stigao u sjedište vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Partije) u Ankari, gdje su ga dočekale hiljade simpatizera.

– Turkska je današnjim izborima upotpunila još jedan festival demokracije – kazao je Erdogan u tradicionalnom obraćanju sa balkona sjedišta AK Partije.

Ističući da su izbori bili jedni od onih sa najvećom izlaznošću u historiji Turske i da nema takvih izbora u svijetu, Erdogan je poručio da je jasno da je pobjednik njegova zemlja i narod.

– Vjerujem da ćemo i prvi krug završiti sa više od 50 posto osvojenih glasova – kazao je Erdogan i dodao da svakako čeka konačne rezultate i poštuje volju naroda kao što je to činio i u prošlosti.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a izlaznost je bila 88,75 posto.

U utrci za turski parlament trenutno je obrađeno blizu 94 posto birališta i u vodstvu je Narodni savez, predvođen Strankom pravde i razvoja (AK Parti) sa 49,69 posto osvojenih glasova. Slijedi opozicioni Nacionalni savez, predvođen Narodnom republikanskom strankom (CHP), sa 35 posto osvojenih glasova.

Podijeli ovaj članak