Erdogan nakon susreta sa Zelenskim: Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u

2 min. čitanja

Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon što se u Istanbulu susreo sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Erdogan je svečanom ceremonijom u vili Vahdettin u Istanbulu dočekao ukrajinskog predsjednika Zelenskog, a nakon bilateralnog i međudelegacijskog sastanka održana je zajednička konferencija za novinare.

Erdogan je rekao kako je Turska zemlja koja je uložila najintenzivnije napore da se rusko-ukrajinski rat okonča pregovorima na temelju međunarodnog prava.

– Dat ćemo svaku vrstu podrške kako bi Ukrajina ponovo stala na noge – rekao je Erdogan, te dodao:

– Bez sumnje, Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u.

Erdogan je također poručio kako se nada produženju crnomorskog ugovora o žitu koji ističe 17. jula.

– Činimo napore da produžimo crnomorski sporazum o žitu – rekao je Erdogan, napominjući da se na sastanku razgovaralo o 12 turskih brodova zaglavljenih u ukrajinskim lukama.

Turski predsjednik je govorio i o temi razmjene zarobljenika.

– Čuli smo smo predsjednika (Zelenski) o razmjeni zarobljenika. Također smo u pregovorima s ruskom stranom. Sljedeći mjesec gospodin Putin će također posjetiti Tursku, imat ćemo priliku ponovo razgovarati licem u lice – rekao je Erdogan.​​​​​​​

Zelenski je, sa druge strane, poručio da je u Istanbulu kako bi zahvalio “svima koji žele mir našoj zemlji i našim narodima”.

– Zahvalan sam na nepokolebljivoj podršci Turske teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine – rekao je Zelenski.

– Ukrajina želi provesti mirovni plan, a Turska je spremna preuzeti vodstvo na tom planu – naglasio je Zelenski.

Podijeli ovaj članak