Erdogan nakon izbora: Zaštitimo volju građana sada

2 min. čitanja

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je poruku na društvenim mrežama nakon što su zatvorena birališta u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj, javlja Anadolija.

Erdogan je u objavi na Twitter nalogu izrazio zahvalnost svima koji su od ranih jutarnjih sati predano radili na glasačkim mjestima širom Turske.

– Pozivam ih da ostanu uz glasačke kutije sve dok se ne utvrde rezultati izbora. Sada je vrijeme da zaštitimo volju građana – kazao je Erdogan.

Birališta širom Turske zatvorena su danas u 17 sati po lokalnom vremenu (16 sati po srednjoevropskom), čime je završeno glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Više od 64 miliona građana Turske s pravom glasa, u drugom krugu biralo je između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Prema najavi Vrhovne izborne komisije Turske, prvi preliminarni i nezvanični rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora biće objavljeni danas, nakon zatvaranja birališta.

Podijeli ovaj članak