Erdogan i Putin razgovarali o bilateralnim i regionalnim temama

1 min. ─Źitanja

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je s ruskim kolegom Vladimirom Putinom i dogovorio detalje Putinove posjete Ankari.

Iz Direkcije za komunikacije Predsjedni┼ítva Turske saop─çeno je da je Erdogan u telefonskom razgovoru zahvalio Putinu na slanju ruskih kanadera za pomo─ç u ga┼íenju ┼íumskih po┼żara u Turskoj.

U saop─çenju se navodi da je Erdogan kazao i da raste interes ruskih turista za odmore u Turskoj te da ─çe zajedni─Źkim naporima ove sezone biti sru┼íeni mnogi rekordi u tom sektoru.

Isti─Źu─çi kako ne treba preduzimati korake za eskalaciju tenzija tokom rusko-ukrajinskog rata, Erdogan je naglasio zna─Źaj Crnomorske inicijative, koju smatra mostom mira.

Poru─Źio je i da dugoro─Źna suspenzija Crnomorske inicijative za izvoz ┼żita nikome ne koristi i da ─çe najvi┼íe patiti zemlje sa niskim prihodima, kojima je potrebno ┼żito.

Erdogan je ukazao i na to da su cijene ┼żitarica tokom implementacije Crnomorske inicijative smanjene za 23 posto, a da su u posljednje dvije sedmice suspenzije inicijative pove─çane za 15 posto.

Turski predsjednik Erdogan je najavio da ─çe njegova zemlja nastaviti da ula┼że intenzivne diplomatske napore za nastavak Crnomorske inicijative.

Podijeli ovaj ─Źlanak