Krezo svjestan neuspjeha: Podbacili smo, ali ništa nije gotovo

5 min. čitanja

Selektor futsal reprezentacije Bosne i Hercegovine nezadovoljan je ishodom prva dva meča u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2024. godine. Naša reprezentacija je poražena u dva meča od Armenije i Češke, a u oba meča, naročito u prvom, utisak je da se naši reprezentativci pate sa fizičkom spremom, jer Premijer liga BiH, odakle dolazi gro igrača, još nije ni blizu početka.

– Prvo, moram reći da nisam zadovoljan ishodom prvog ciklusa kvalifikacija. Kako kažete, razlozi su neki objektivni i subjektivni, a prvi i osnovni je što nama liga nije krenula. Igrači su maltene sa betona i turnira došli na parket i to se osjetilo kroz njihovu fizičku spremu i kroz osjećaj za parket, brzinu lopte i ostalo. Kroz treninge smo pokušali da dignemo fizičku spremu, donekle smo to i uspjeli, što se vidjelo u drugoj utakmici. U prvoj, Armenija je fizički dominirala, bili su puno življi, iako ukupno gledajući tu utakmicu imali smo mi priliku da završimo utakmicu, ali ona je otišla na stranu Armenije. Protiv Češke je dobro izgledalo prvo poluvrijeme, gdje smo bili puno bolji, kod 1:1 imamo odličnu šansu da povedemo, nismo uspjeli. Ciklus je završen onako kako nismo željeli, a pribojavali smo se upravo ovoga jer smo znali da u devetom mjesecu nama neće početi prvenstvo i da nismo u formi. Ali, šta je tu je, nismo mogli izbjeći, ali to je naša stvarnost i realnost. Na nama je da radimo, motivišemo igrače, budemo pametniji, ništa nije izgubljeno. U oktobru igraju Češka i Armenija dvije utakmice i ja se nadam da će nas malo sreća tu pogledati, pa da u martu mi imamo priliku da odlučujemo za prolaz dalje, rekao nam je Ivo Krezo.

Bila je reprezentacija BiH oslabljena neigranjem Bilala Jelića, Sabahudina Petaka, Amera Džindića, a za Češku su otpali još i Blago Gašpar zbog povrede, te Josip Sesar zbog crvenog kartona iz prvog meča.

– Suvišno je govoriti o kvalitetu Bilala i Petaka. Džindić je pokazao u junu kada smo bili na okupljanju, ali i u svom klubu da je pojačanje za reprezentaciju. Mi Džindića znamo i iz mlade reprezentacije. I bolje reprezentacije bi osjetile neigranje tako kvalitetnih igrača. Ali, mi smo znali da moramo bez onoga koga nema i tako smo se ponašali. I nisu samo njih trojica bila odsutna, Blago Gašpar je zadobio ozlijedu, a na treninzima je bio fantastičan, pa na kraju krajeva i bez Josipa Sesara smo bili u Češkoj koji je u dobroj formi. On je zaradio crveni karton protiv Armenije, po meni nezasluženo. To se sve akumuliralo i došlo je ovako. Igrači su svjesni da smo podbacili, svjesni smo i mi kao stručni štab. Očekivali smo četiri boda. Uvidjeli smo gdje smo griješili i samo sa podizanjem fizičke spreme to će biti bolje, kvalitet imamo. U prvoj utakmici je to posebno došlo do izražaja, gdje je Armenija u pojedinim trenucima dominirala i nismo se mogli odbraniti. Nadam se i da će igrači poraditi na sebi i da će puno spremniji doći na naredno okupljanje.

U oktobru će naša reprezentacija pauzirati, dvomeč igraju Češka i Armenija, a mi ćemo na parket ponovo u martu kada završavamo kvalifikacije utakmicama protiv Armenije u gostima i Češke kod kuće.

– Mi imamo prednost sada što ćemo u desetom mjeseci sve znati. Poslije utakmica Armenije i Češke znaćemo kakva nam je računica. Sada bi bilo prerano govoriti nešto. Recimo, može se desiti da jedna reprezentacija dobije obje utakmice, pa bi nas u tom slučaju jedna dobra pobjeda vodila dalje u baraž ili u elitni krug.

Naredno okupljanje naša reprezentacija će imati u novembru. Podsjećamo, u Elitni krug kvalifikacija plasiraće se pobjednici grupa i četiri najbolje drugoplasirane ekipe, dok će osam preostalih drugoplasiranih ekipa igrati baraž.

 

Podijeli ovaj članak