Donald Trump se izjasnio da nije kriv u slučaju povjerljivih dokumenata

2 min. čitanja

Bivši američki predsjednik Donald Trump izjasnio se u utorak da nije kriv po 37 tačaka optužnice koju su podigli savezni tužioci u vezi sa njegovim navodnim zadržavanjem povjerljivih državnih dokumenata nakon što je napustio funkciju, javlja Anadolija.
 

Prema više izvještaja Trump se u zgradi federalnog suda u Miamiju na Floridi izjasnio kako se i očekivalo.

Trump je postao prvi bivši američki predsjednik koji se suočio s federalnim optužbama kada ga je prošle sedmice optužila velika porota Floride. On se suočava sa odvojenim državnim optužbama u vezi sa njegovim poslovanjem u New Yorku.

Trump se suočava s 37 optužbi, uključujući 31 tačku za namjerno zadržavanje informacija o nacionalnoj odbrani, od kojih je većina povezana s dokumentima koji su zaplijenjeni kada je FBI u avgustu izvršio pretres Trumpovog imanja Mar-a-Lago. Jedanaest od tih optužbi odnosi se na dokumente koje je istražiteljima FBI-ja predao Trumpov advokat u junu.

Trump se suočava s dodatnom tačkom optužnice za zavjeru za ometanje pravde zajedno s Waltine Nautom, njegovim vojnim pomoćnikom tokom boravka u Bijeloj kući, koji je nastavio služiti kao njegov lični pomoćnik nakon što je napustio dužnost u januaru 2021. godine.

Oni se također terete za držanje dokumenta ili zapisa, koruptivno prikrivanje dokumenta ili zapisa, skrivanje dokumenta u federalnoj istrazi i provođenje plana za prikrivanje.

Trump i Nauta optuženi su po jednoj tački i za davanje lažnih izjava saveznim istražiteljima. Optužnica je podignuta u četvrtak u južnom okrugu Floride nakon što ju je vratila velika porota.

Trump je tvrdio da je slučaj protiv njega politički motivisan, a ovu optužbu negira specijalni savjetnik Jack Smith koga je američki državni tužilac Merrick Garland u novembru pozvao da samostalno provede federalnu istragu. Govoreći nakon objavljivanja optužnica u petak, Smith je rekao da primjena američkog zakona i prikupljanje činjenica “određuje ishod istrage”.

Podijeli ovaj članak