Desnica u blagoj prednosti na izborima u Finskoj, stranka premijerke Marin na drugom mjestu

1 min. čitanja

Socijaldemokrate finske premijerke Sanne Marin tijesno su izjednačeni s desnicom na parlamentarnim izborima održanim danas, pokazuju preliminarni rezultati, prenosi AFP. 

Nacionalna koalicija desnog centra (NCP) ima sasvim malu prednost pred socijaldemokratima – 20,8 posto naspram 20,7 posto.

Na trećem je mjestu nacionalistička, euroskeptična Finska stranka s 18,6 posto.

Tradicionalno, najveća od osam vodećih stranaka u parlamentu prva dobija priliku za sastavljanje vlade, a od 1990-ih ta je stranka uvijek dobijala mjesto premijera.

Uoči parlamentarnih izbora, mnoge su ankete pokazivale da bi zemlja mogla napraviti dramatični zaokret udesno i da bi Marin mogla izgubiti izbore.

– Cilj nam je pobijediti na ovim izborima i nastaviti naš rad za održiviju budućnost – rekla je Marin novinarima na marginama svog posljednjeg predizbornog nastupa u Helsinkiju.

Dok je neki vide kao snažnu liderku koja je vješto upravljala pandemijom Covid-a i procesom približavanja NATO-u, neki drugi vide rastući javni dug tokom njenog mandata i skandale oko video snimaka njenih partijanja kao znakove neiskustva i vješto su požurili da to iskoriste protiv Marin.

Podijeli ovaj članak