Dačić osuđuje poteze Prištine: Cilj je da potpuno ponize srpski narod na Kosovu

2 min. čitanja

 Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Beču da posljednji akti Prištine idu ka tome da se potpuno ponizi srpski narod na Kosmetu, pa čak i da se dovedu u pitanje njihova osnovna prava i slobode, što sve, uz smjenu šefa policije na sjeveru, pokazuje da Priština ne želi da primjenjuje Briselski sporazum.

Mi ćemo sutra na sjednici državnog rukovodstva razgovarati o tome. Predsjednik Aleksandar Vučić će upoznati Vladu o svemu i doneće se odluke o daljim koracima, a prije svega će saslušati šta Srbi sa Kosmeta kažu o tome – rekao je Dačić novinarima.

On je ukazao na to da narušavanje bezbjednosti, dronovi iznad centralne Srbije, uz popustljiv stav međunarodne zajednice prema incidentima Prištine, mogu samo da dovedu do dalje eskalacije tenzija na Kosmetu.

Dačić je u Beču razgovarao sa šefom slovačke diplomatije Rastislavom Kačerom kojeg je, kako je rekao, informisao o situaciji na Kosmetu, incidentima, krizi koja prijeti da eskalira, kršenju Briselskog sporazuma i ugrožavanju mira, što čini prištinska vlada.

On je naveo da je zato zamolio slovačkog kolegu da ga informiše o mogućim jednostranim potezima Prištine koji se najavljuju, poput kandidature za članstvo u EU.

– To je još jedan potez koji potpuno izlazi iz svih razgovora i dogovora, i to je pokazatelj da apsolutno, iako se svi principijelno pozivaju na teritorijalni integritet kao na Sveto pismo, to u slučaju Srbije ne važi – naglasio je Dačić.

On je dodao da će i ministre ostale četiri zemlje EU koje ne priznaju samoproglašeno Kosovo upoznati o situaciji na terenu.

– Važan nam je njihov stav ukoliko dođe do takve aplikacije Prištine. U EU kažu da su malo iznenađeni time, jer svi znaju da su male šanse da to prođe i ne razumiju čemu takva eskalacija situacije – rekao je Dačić.

Podijeli ovaj članak