Crna Gora: Obilježena 31. godišnjica ratnog zločina ubistva porodice Klapuh

3 min. čitanja

Na mostu “Obrada Cicmila” u Plužinama, u Crnoj Gori, danas je obilježena 31. godišnjica ratnog zločina – ubistva porodice Klapuh, koju su ubili pripadnici Vojske RS-a.

Predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava, zajedno s predstavnicima Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori položili su cvijeće na mjestu gdje je tročlana porodica Klapuh iz Foče ubijena.

– Ovaj ratni zločin počinili su pripadnici specijalnog odreda ‘Dragan Nikolić’ Vojske Republike Srpske. Podsjećamo javnost da osuđeni za ovaj ratni zločin još uvijek nijesu privedeni pravdi. Uz to, za ratni zločin počinjen nad porodicom Klapuh još nije ustanovljen dan sjećanja, nije označeno mjesto stradanja te još nije podignut spomenik – saopćeno je iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Programska koordinatorka Vaskrsija Klačar je naglasila tragičnost ubistva porodice Klapuh, tim prije što su ubice ove porodice njihovi poznanici koji su ih, nudeći da ih sigurno prevezu iz Foče za Crnu Goru, nakon što su prošli granicu i stigli do ovog mosta, tu ih i upucali, te ih nakon toga bacili s mosta.

Navodeći činjenicu da ni nakon 31 godine od zločina, pojedini pripadnici Vojske RS-a, kojima je presuđena kazna od po 20 godina, još nisu privedeni pravdi na odsluženje kazne, ona je posebno pozvala mlade ljude da se upoznaju s ratnim zločinima počinjenim 90-ih i da svojim djelovanjem doprinesu tome da se ovakvi zločini nikad više ne ponove.

Viša državna tužiteljica u Specijalnom tužilaštvu Crne Gore Tanja Čolović Deretić je podsjetila javnost na presude koje su izrečene za slučaj ratnog zločina nad porodicom Klapuh te da je jedina osoba koja je odslužila kaznu zatvora Vidoje Golubović i to u trajanju od osam mjeseci zbog neprijavljivanja zločina.

Bejto Šahmanović iz Bošnjačkog vijeća je naveo da Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori podržava Inicijativu mladih za ljudska prava, gdje se od predstavnika nadležnih institucija zahtijeva da se na ovom mjestu postavi spomen-obilježje, kao i da činjenice iznijete u presudi budu dio obrazovnog programa.

– Procesuiranje i kažnjavanje ratnih zločina je moralna, pravna i politička obaveza Crne Gore na evropskom putu i zalog za budućnost kako se zločini ne bi više ponavljali. Pozivam Ministarstvo pravde i Vladu Crne Gore da preuzme određene nadležnosti kako bi se izvršila ekstradicija okrivljenih za ovo djelo – kazao je Šahmanović.

Za ovaj ratni zločin su, odlukom Višeg suda u Podgorici, na po 20 godina zatvora osuđena četiri pripadnika Vojske Republike Srpske – Janko Janjić, Radomir Kovač, Zoran Simović i Zoran Vuković. Međutim, nijedan od njih nije izdržao kaznu zatvora. Kaznu od osam mjeseci zatvora odslužio je samo Vidoje Golubović iz Crne Gore i to zbog neprijavljivanja zločina.

Ubistvo tri člana porodice Klapuh prvi je presuđeni ratni zločin koji se dogodio na teritoriji Crne Gore tokom rata devedesetih.

Podijeli ovaj članak