Budućnost Kosova je povezana sa EU: Podrška procesu liberalizacije viza

2 min. čitanja

Odbor za spoljne poslove i dijasporu Skupštine Kosova ugostio je jučer delegaciju Odbora za spoljnu politiku parlamenta Republike Portugala koja boravi u zvaničnoj posjeti Kosovu, javila je Anadolija.

Predsjednik Odbora za spoljnu politiku Portugala Sergio Sousa Pinto na konferenciji za novinare je rekao da u parlamentu Portugala postoji snažan politički konsenzus u korist podrške Kosovu. On je istakao da su na Kosovu već nekoliko godina prisutne portugalske vojne trupe u sastavu KFOR-a, te da se solidarnost, prijateljstvo i podrška proširuju i na politički nivo.

”Podržavamo proces liberalizacija viza za Kosovo, što je bio dug put za Kosovo i zalažemo se za ubrzanje procesa integracije Kosova u Evropsku uniju. Budućnost Kosova je povezana sa nama, sa Evropskom unijom, naši interesi su zajednički i Kosovo će od Portugala dobiti svu diplomatsku pomoć koja mu je potrebna”, rekao je Pinto.

Predsjednik kosovskog Odbora za spoljne poslove i dijasporu Haki Abazi izjavio je da je jučerašnji sastanak nastavak odličnih odnosa koji su godinama građeni između dvije republike. Abazi je rekao da je od portugalskih kolega, koji ima uticaj i odlične odnose sa mnogim zemljama svijeta koje govore portugalski jezik, zatražena podrška za nova priznavanja Kosova od tih zemalja.

”Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, o prioritetima Republike Kosovo u spoljnoj politici, a to su liberalizacija viza, članstvo u Savjetu Evrope i članstvo u NATO-u, kao dio bezbjednosti evropskog kontinenta. Sve ovo je zajedničko sa Portugalom. Posebno smo tražili da nam Portugal pomogne i podrži nas na ovom putu jer dijelimo zajedničke vrijednosti demokratije i bezbjednosti evropskog kontinenta”, kazao je on.

Podijeli ovaj članak