Od novembra će faliti dva ustavna suca: Sjednice i odabir blokira HDZ

4 min. čitanja

Hakija Zajmović, član Radne grupe (Udruženje sudija FBiH) za provođenje postupka izbora sudija Ustavnog suda BiH kojeg bira Predstavnički dom Parlamenta FBiH, potvrdio je za Oslobođenje da će iduće sedmice, u srijedu ili u četvrtak, biti održan sastanak ovog tijela na kojem će biti obavljeni intervjui sa kandidatima za sudiju Ustavnog suda BiH.

Otvaranje koverti

– Mi smo održali dva sastanka, gdje smo na drugom u julu otvorili koverte sa prijavama kandidata. Tada smo dogovorili da nastavimo rad u drugoj polovini augusta, nakon godišnjih odmora, ali to se nije desilo. Jutros (jučer, op. a) me je kontaktirao sekretar komisije kako bismo odredili termin za sastanak iduće sedmice, kada ćemo obaviti intervjue, kaže Zajmović.

Podsjećamo na to da je sudija Mato Tadić, nakon što je sredinom augusta napunio 70 godina, otišao u penziju po sili zakona. Za njegovog nasljednika prijavilo se 14 kandidata. To su Boris Barun, Danica Šain, Sanela Butigan-Gorušanović, Ivo Rozić, Zvonko Mijan, Ivan Miličević, Marin Vukoja, Monika Mijić, Zdravko Lučić, Bariša Čolak, Mario Širić, Željka Marković Sekulić, Mirko Miličević i Mile Lasić.

Među kandidatima su i potpredsjednica VSTV-a BiH Sanela Butigan-Gorušanović, te donedavno registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan

Federalni poslanik iz DF-a Samer Rešidat kaže da je izbor zaustavio predsjedavajući Radne grupe Mladen Bošković (HDZBiH), “koji jedini može da sazove sjednicu na kojoj bismo za nekoliko sati završili ono što smo počeli”.

Irfan Čengić, poslanik SDP-a, smatra da je trebalo održati sjednicu Predstavničkog doma, imenovati zamjenika predsjednika te komisije, te ga ovlastiti da vodi komisiju kada to ne čini predsjednik.

– Parlamentarna većina ovog mandata vodi nas u potencijalnu blokadu Ustavnog suda BiH, precizirao je.

Bošković za naš list podsjeća na to da su članovi Radne grupe na drugoj sjednici koncem jula otvorili koverte i izvršili provjeru dokumentacije kandidata koji su se prijavili na javni natječaj za izbor sudije Ustavnog suda BiH kojeg bira Predstavnički dom.

– Poznato je da je u kolovozu razdoblje godišnjih odmora za zastupnike (30 dana) te da su tri člana Radne skupine koja sprovodi natječaj zastupnici, a dva člana su suci koji su delegirani u ime Udruženja sudaca FBiH. Budući da su bili godišnji odmori i predizborna kampanja, Radna skupina iz objektivnih razloga nije imala mogućnost do sada odrediti termin u kojem će zakazati intervjue sa 14 kandidata, iz razloga što svih pet članova moraju nazočiti razgovoru sa svim kandidatima, prethodno utvrditi pitanja, a na koncu izvršiti ocjenjivanje i sačiniti rang-listu po sposobnostima kandidata. To nimalo nije lagana zadaća, budući da se radi o iznimno važnoj funkciji – izboru suca Ustavnog suda BiH. Nakon toga, Radna skupina je u obvezi sve kandidature proslijediti Povjerenstvu za izbor i imenovanje Zastupničkog doma koje sukladno točki IV Odluke o postupku izbora sudaca Ustavnog suda BiH predlaže Zastupničkom domu konačni prijedlog, pojasnio je.

U RS-u ispočetka

Osim Tadića, u novembru u penziju ide i sudija Miodrag Simović, kada će od potrebnih devet, sud imati sedmero sudija. Za njegovog nasljednika iz RS-a prijavilo se devet kandidata. Davor Šešić, zamjenik predsjednika Komisije za izbor i imenovanje NSRS-a, kaže nam da je Komisija završila intervjue i bodovanje kandidata.

– Ubijeđen sam da će to pitanje rješavati nova skupštinska većina i vjerujem da će se ponoviti taj konkurs, kaže Šešić.

 

Podijeli ovaj članak