Brnabić se oglasila povodom mitinga sa sjevera Kosova: Oni jednostavno traže punu primjenu Briselskog sporazuma

3 min. čitanja

Premijerka Ana Brnabić istakla je da Srbi koji su se okupili na protetsu u Kosovskoj Mitrovici traže punu primjenu Briselskog sporazuma potpisanog prije skoro 10 godina.

Brnabić se oglasila na Tviteru tokom mitinga na sjeveru Kosova.

– U trenutku kada se Srbi danas okupljaju u Kosovskoj Mitrovici, da podsjetim, još jednom, sve u međunarodnoj zajednici, ali i sve one koji pokušavaju da podmetnu lažne informacije, brutalne laži i klevete Srbima na Kosovu i Metohiji, predsjedniku Vučiću i Vladi u Beogradu, šta oni traže. Oni jednostavno traže punu primjenu Briselskog sporazuma, potpisanog prije skoro 10 godina (!), 19. aprila 2013. godine, kao Prvog principa koji reguliše normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Ništa više i ništa manje – naglasila je Brnabić na svom Tviter profilu.

Kako je rekla, Briselski sporazum ima samo 15 članova.

– Od ovih 15 članova, šest predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština. To je bilo jedino što je Priština trebalo da uradi. Preostali članovi, iako su zahtijevali ogromne ustupke Beograda, u potpunosti su sprovedeni, jer želimo da sačuvamo mir i radimo na stabilnosti – zaključila je Brnabić.

Premijerka je pokušala da objasni i šta su Srbi na Kosovu radili juče?

– Obustavili su svoje učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini – onima čiji su dio postali u skladu sa Briselskim sporazumom, istim tim Briselskim sporazumom koji Priština ne samo da ignoriše, već otvoreno kaže da za njih ne postoji. Zašto sada? Pa zato što Kurti ne samo da kaže da ne priznaje Briselski sporazum („Možda postoji u Beogradu i Briselu, ali ga nema u Prištini“, bile su njegove riječi prije samo 3 dana u Berlinu), već je i počeo urušavanje institucija stvorenih Briselskim sporazumom – apostrofirala je Brnabić.

Predsjednica vlade dala je još argumenata

– Jasan primjer: Član 9. Za 4 opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru (Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić) postoji regionalni komandant policije. Komandant ovog regiona biće kosovski Srbin koga imenuje Ministarstvo unutrašnjih poslova sa liste koju su dala 4 gradonačelnika u ime Zajednice/Udruženja. Dakle, Priština ne može da imenuje regionalnog komandira policije za četiri opštine sa većinskim sjeverom Srba, niti bilo ko u Prištini može da smjeni ili otpusti tu osobu – navela je Brnabić.

Podijeli ovaj članak