Brnabić: Raditi će se na podizanju standarda našeg naroda, njegovaćemo specijalne i posebne veze sa RS, insistirajući na što…

5 min. čitanja

Poslanici Skupštine Srbije održali su posebnu sjednicu na čijem dnevnom redu je izbor nove Vlade Srbije na čijem čelu će se treći put naći Ana Brnabić. Premijerka je iznijela ekspoze. Uslijedio je i prijedlog ministara, a govorila je kratko i o BiH.

Odmah na početku sjednice, Brnabić je poslanicima u okviru ekspozea govorila o rezultatima vlade, prenosi N1.

Ona je naglasila da su u prethodne dve godine u oblasti vladavine prava napravljeni najveći iskoraci u proteklih 20 godina.

U ekspozeu, Ana Brnabić je podsjetila da su na referendumu u januaru ove godine građani podržali ustavne amandmane i potvrdili da žele da se Ustav Srbije promijeni na način koji će depolitizovati pravosuđe i obezbjediti nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo.

„Ovo će ostati jedna od najvažnijih tekovina prethodne Vlade i rezultata SNS i naše koalicije“, rekla je Ana Brnabić.

Dobri odnosi sa RS

Kazala je da će podržavati srpski narod u regionu, “usmjerićemo je na očuvanje jezika i pisma, ali i raditi na podizanju standarda našeg naroda, njegovaćemo specijalne i posebne veze sa RS, insistirajući na što boljem odnosu sa BiH”, kazala je.

Najveća jagma u budućnosti – za energentima i hranom

Ona je ocjenila da će se buduća vlada suočiti sa mnogo većim i zahtjevnijim izazovima nego što se moglo i zamisliti prije dvije godine.

„Svako na svijetu je mislio da nakon pandemije koronavirusa dolaze bolji dani – dani stabilnosti, mira i prosperiteta – umjesto toga, desilo se nešto što je bilo teško zamislivo nakon Drugog svjetskog rata – rat na evropskom kontinentu“, rekla je Brnabić, podsjećajući na počeak ruske invazije na Ukrajinu 24. februar kada se „sve u svijetu, a posebno na evropskom tlu, promijenilo“.

Brnabić je naglasila da su od tada dominatne „spoljnopolitičke teme Ukrajina i odnos prema Ruskoj Federaciji“.

„Dvije isključive ekonomske teme postale su: energetika i inflacija. Svijet polako, od tog 24. februara klizi u treći svjetski rat, sa sve češćim i sve ozbiljnijim zveckanjem nuklearnim naoružanjem i sve manjim šansama za mir koji bi se sklopio u kratkom roku“, ocjenila je Brnabić u ekspozeu.

Ko će činiti novu vladu

Prema priedlogu koji je upućen skupštini, nova vlada će pored premijerke imati još 28 ministara od kojih su trojica bez portfelja.

Prvi potpredsjednik vlade biće Ivica Dačić koji će biti i šef diplomatije, a za potpredsjednike su predloženi ministar finansija Siniša Mali, ministarka kulture Maja Gojković i ministar odbrane Miloš Vučević koji je do sada obavljavao funkciju gradonačelnika Novog Sada.

Svoje ministarske pozicije i resore zadržali su ministarka pravde Maja Popović, zaštite životne sredine Irena Vujović, prosvjete Branko Ružić i za brigu o selu Milan Krkobabić.

Dosadašnji šef diplomatije Nikola Selaković prelazi na mjesto ministra za rad, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević biće zadužena za brigu o porodici i demografiju, a Tomislav Momirović sa saobraćaja prelazi na resor unutrašnje i spoljne trgovine.

Novi ministri u vladi koji su do sada već bili na javnim funkcijama su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, koji je do sada bio na čelu BIA, ministar privrede Rade Basta koji je došao sa mjesta direktora „Beogradskih elektrana“, ministar saobraćaja biće Goran Vesić, doskorašnji zamjenik gradonačelnika Beograda.

Za ministarku za evropske integracije biće predložena profesorka fakulteta političkih nauka Tanja Miščević, dugogodišnji poslanik SNS-a Aleksandar Martinović predložen je za ministra državne uprave i lokalne samouprave, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov preuzima resor ljudskih prava, dok će doktorka Danica Grujičić voditi Ministarstvo zdravlja.

Bivši trener odbojkaške reprezentacije i Predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić predložen je za ministra sporta.

Nova lica u vladi biće ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, koja stiže sa mjesta državne sekretarke u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, kao i Dubravka Djedović Negre koja sa mesta članice Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke dolazi da preuzme energetiku.

Nova ministarka nauke biće direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović, dok će direktor Kulturnog centra u Novom Pazaru Husein Memić biti zadužen za turizam.

Dosadašnji šef vladine Kancelarije za informacionu tehnologiju Mihailo Jovanović biće zadužen za informisanje i telekomunikacije, a dosadašnji šef kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević vodiće istoimeno ministarstvo.

Treća vlada Ane Brnabić imaće čak tri ministra bez portfelja i to Novicu Tončeva i Đorđa Milićevića iz SPS-a kao i Edina Đerleka, nekadašnjeg šefa kabineta muftije Muamera Zukorlića i portparola Stranke pravde i pomirenja.

Podijeli ovaj članak