Brammertz: Srbija se ne ponaša odgovorno prema sudu zbog predmeta “Šešelj”

1 min. čitanja

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Sergeom Brammertzom.

Tokom sastanka, Vučić i Brammertz razgovarali su o nastavku saradnje između Mehanizma i Srbije, regionalnoj saradnji u procesuiranju ratnih zločina, kao i o pitanju pronalaženja nestalih osoba.

Vučić je tom prilikom istakao da je Srbija dosljedna u nastojanjima da se ostvari pravda za ratne zločine i otkriju nestale osobe tokom rata devedesetih godina. Dodao je da će Srbija nastaviti da se ozbiljno i odgovorno odnosi prema saradnji sa Mehanizmom, uz akcenat na unapređenju regionalne pravosudne saradnje.

Brammertz je ukazao na predmet “Šešelj” i na činjenicu da se ne poštuje sud, te je zatražio od Srbije da se po tom pitanju ponaša odgovorno, ali je i pozdravio ulogu Srbije po pitanju regionalnih napora u oblasti kažnjavanja ratnih zločina, ocijenivši da je direktan angažman srbijanskih vlasti i Tužilaštva dao rezultate i riješio probleme, te da bi u tom smjeru trebalo nastaviti.

Vučić je pozdravio kontinuirano angažovanje Brammertza i podršku koju pruža napretku Srbije ka nacionalnim ciljevima.

Podijeli ovaj članak