Besplatni obroci za sve osnovce: Želimo na taj način spriječiti stvaranje razlika među djecom

2 min. čitanja

Besplatni obrok za svakog učenika osnovne škole u Hvatskoj bit će već od početka drugog polugodišta 9. siječnja.

Vlada je jučer sa sjednice u hitnu saborsku proceduru uputila dopunu Zakona o odgoju i obrazovanju, kako bi se taj obrok mogao financirati ili sufinancirati iz državnog budžeta.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je na sjednici kako zahvaljujući toj mjeri više nijedno dijete u hrvatskim osnovnim školama neće biti gladno.

Besplatni obroci će biti osigurani za 311.000 učenika, koliko ih ima u svim osnovnim školama u Hrvatskoj.

Dopunom se zakonski uređuje mogućnost financiranja, odnosno sufinanciranja prehrane za učenike osnovnih škola za svaku školsku godinu, sukladno raspoloživim sredstvima državnog proračuna.

Sredstva za provedbu ove mjere osigurana su u proračunu države za iduću i projekcijama za 2024. i 2025. u godišnjem iznosu od 544,2 milijuna kuna.

– Želimo na taj način spriječiti stvaranje razlika među djecom. Ovo je mjera koja se nastavlja na sve ono što smo do sada činili za obrazovanje i skrb o djeci, istaknuo je predsjednik Vlade.

Prehranu za učenike kao i dosad u skladu sa Zakonom će sufinancirati i organizirati osnivači osnovnih škola, jedinice lokalne samouprave, općine i gradovi i to tako da će od drugog polugodišta osnivači dobiti 10 kuna (1,3 eura) po učeniku kako bi svakom osnovnoškolcu mogao biti osiguran barem jedan besplatan obrok.

Ovisno o školskoj infrastrukturi, to će biti topli ili mliječni obrok, ali svako dijete mora dobiti jedan obrok u danu, rekli su u resornom ministarstvu.JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

Podijeli ovaj članak