Azerbejdžan potvrdio da su se Armenci predali: Otkriveni detalji sporazuma o prekidu vatre

1 min. čitanja

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je da su armenske grupe u Karabahu položile oružje i da je azerbejdžanska vojska obustavila antiterorističku operaciju. Ovaj potez je rezultat dogovora koji su postigli azerbejdžanska i armenska strana, uz posredovanje Ruskih mirovnih snaga.

U saopćenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana navodi se da su armenske oružane snage i ilegalne armenske oružane grupe dužne položiti oružje, napustiti borbene položaje i potpuno se razoružati. Također, armenske oružane snage povlače se s teritorije Azerbejdžana, a ilegalne armenske grupe se raspuštaju. Ovaj proces će biti nadgledan i koordiniran od strane Ruskih mirovnih snaga.

Predsjedništvo Azerbejdžana je najavilo da će sutra biti održan sastanak s predstavnicima armenskog stanovništva u Karabahu, u gradu Yevlahu. Na tom sastanku će se raspravljati o pitanjima reintegracije, sa ciljem stvaranja održivog mira u regionu.

Spor između Azerbejdžana i Jermenije oko Karabaha trajao je nekoliko desetljeća, a eskalirao je u septembru 2020. godine. Ovaj dogovor o obustavi vojne akcije predstavlja korak ka mirnom rješenju spora i trebao bi omogućiti povratak izbjeglica i interno raseljenih osoba u svoje domove. Također, to bi stvorilo povoljan okvir za pregovore i postizanje konačnog političkog rješenja za pitanje Karabaha.

Podijeli ovaj članak