Apokaliptični prizori u Sloveniji: Zatvorene ceste u Koruškoj, situacija i dalje loša

2 min. čitanja

U Sloveniji je i dalje vanredno stanje nakon jakog nevremena koje je izazvalo poplave i pojavu klizišta.

Unatoč dodatnim kišama, rijeka Drava uglavnom je ostala u svom koritu u Podravju. Pokreću se klizišta koja su već odnijela nekoliko kuća. Na području opština Žiri i Gorenja vas – Poljane mnoge kuće su i dalje ugrožene klizištima nakon poplava u petak.

Geološki zavod Slovenije upozorava stanovnike da obrate pažnju na pojavu promjena na tlu i objektima.

Zbog vlažnog terena dolazi do odrona. U Koroškoj Beli su u subotu uveče evakuisani stanovnici zbog opasnosti od klizišta.

U subotu navečer naložili su i preventivnu evakuaciju stanovnika u kotlini Meže zbog klizišta u Črnoj na Koroškem.

Nakon nevremena ostaju zatvorene mnoge ceste u Koruškoj, Štajerskoj, Zasavju i središnjoj Sloveniji. Iz Saobraćajno-informacionog centra upozoravaju da se situacija stalno mijenja. Apeluju se na vozače da se pridržavaju uputstava hitnih službi i da ne voze u poplavljenim područjima ili zatvorenim putevima.

Prema podacima centra, zatvorene su ceste Maribor – Dravograd, Dravograd – Slovenj Gradec, Ravne – Dravograd i Dravograd – Libeliče. Cesta od Mežice i od Šoštanja do Črne na Koroškem je neprohodna. Zatvoren je i put Ljubno – Solčava.

Mnogi zaseoci i mjesta su još uvijek odsječena od svijeta. Pomoć pokušava doći do njih i kopnom i zračnim putem, ali nažalost pristup je na mnogim mjestima još nemoguć.

U subotu su, uz pomoć vojske, spasilačke ekipe uspjele doći do Črne na Koroškem, gdje su helikopterima dopremili hranu i najnužnije potrepštine.

Prvi kamioni sa humanitarnom pomoći za Sloveniju krenuli su iz Poljske, saopćila je ambasada Poljske u Sloveniji. Caritas Austrije je u međuvremenu već kontaktirao Slovenski caritas, koji je ponudio finansijsku pomoć u slučaju poplava.

Fotografije i snimci koji dolaze iz Slovenije su užasavajući i pokazuju razmjere štete nanesene nevremenom i poplavama.

Podijeli ovaj članak