Američki saveznici pozivaju na prekid vatre u Rafahu, u protivnom očekuju katastrofalne posljedice

2 min. čitanja

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu. rekao je jučer da će Izrael nastaviti ofanzivu na Rafah, a sada su 22 zemlje u Vijeću sigurnosti UN-a pozvale na momentalni prekid vatre jer će posljedice biti katastrofalne.
Povodom najave operacije u Rafahu oglasile su se brojne međunarodne organizacije te su poručile kako bi Izrael trebao obustaviti plan. Ukoliko ipak Izrael odluči da izvede operaciju, oblasti gdje se trenutno nalazi milion Palestinaca prijeti potpuna humanitarna katastrofa.

Upravo je to bio razlog izglasavanja nove rezolucije pred Generalnom skupštinom UN-a.

Ovomjesečni predsjedavajući Arapske grupe, ambasador Tunisa u UN-u Tarek Ladeb, rekao je u srijedu novinarima UN-a da se oko 1,5 miliona Palestinaca koji su tražili sigurnost u gradu Rafah na jugu Gaze suočavaju se s “katastrofalnim scenarijem” ako izraelski premijer Benjamin Netanyahu krene s potencijalnom evakuacijom civila i vojne ofanzive na području koje graniči s Egiptom.

Lideri Australije, Kanade i Novog Zelanda su upozorili Izrael na potencijalno “katastrofalnu” kopnenu ofanzivu u gradu Rafah u južnoj Gazi, pojačavajući time sve veću međunarodnu zabrinutost.

Pozivajući premijera Benjamina Netanyahua “da ne ide ovim putem”, trojac nacija Commonwealtha izdao je rijetku zajedničku izjavu u kojoj izražava duboku i rastuću zabrinutost zbog izraelskog krivičnog gonjenja višemjesečnog rata.

“Oko 1,5 miliona Palestinaca nalazi se utočište u tom području, uključujući mnoge naše građane i njihove porodice”, saopćila je grupa američkih saveznika.

“Proširena vojna operacija bila bi razarajuća. Pozivamo izraelsku vladu da ne ide ovim putem. Civili jednostavno nemaju gdje drugdje otići.”

Podijeli ovaj članak