Američki dužnosnici tajno se sastajali s Rusima; Biden: Nisam to odobrio

2 min. čitanja

Administracija Joea Bidena nije odobrila niti dala podršku za tajne sastanke bivših dužnosnika službe nacionalne sigurnosti s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom o mogućim pregovorima o prekidu rata u Ukrajini, saopćili su Bijela kuća i State Department.

NBC je izvijestio da su se bivši američki dužnosnici u aprilu sastali s Lavrovom u New Yorku, zajedno s bivšim američkim diplomatom i predsjednikom Vijeća za vanjske odnose na odlasku Richardom Haasom i dva bivša pomoćnika iz Bijele kuće.

Nije jasno koliko je često grupa, u kojoj su bili i bivši dužnosnici Pentagona, održavala razgovore s drugim uglednim Rusima za koje se pretpostavlja da su bliski Kremlju, izvijestio je NBC.

Najmanje jedan član neidentificirane grupe putovao je u Rusiju, navodi NBC.

– Bidenova administracija nije odobrila te razgovore. A kao što smo već rekli, o Ukrajini nećemo razgovarati bez Ukrajine – kazao je glasnogovornik State Departmenta Reutersu.

On je pritom mislio na politiku administracije da ne razgovara o mogućnosti pregovora o završetku rata bez uključivanja ukrajinskih zvaničnika.

Dodao je da će administracija nastaviti dostavljati oružje Kijevu kako bi ukrajinski dužnosnici “mogli pregovarati s jake pozicije kada ocijene da je došao pravi trenutak”.

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je u intervjuu za CBS da Bijela kuća zna za neslužbene razgovore.

– Ali želim jasno reći da mi te razgovore ne ohrabrujemo niti potičemo te da u njima ni na koji način ne učestvujemo. Kao što je predsjednik rekao, o Ukrajini nećemo razgovarati bez Ukrajine – rekao je Kirby.

NBC je, pozivajući se na šest osoba, izvijestio da je cilj razgovora postaviti temelje za moguće pregovore o završetku rata koji je izbio nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Naveli su dva izvora koja su rekla da administracija zna da se razgovori održavaju, ali ne po njenim uputama, te da su oni koji su se sastali s Lavrovom o tome naknadno izvijestili Bijelu kuću.

Podijeli ovaj članak