Zmajevi večeras u utakmici generacije napadaju finale baraža, Ukrajina mora pasti

5 min. čitanja
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u Zenici (20:45) dočekati Ukrajinu u polufinalu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo, što je zlatna šansa ove generacije Zmajeva da se plasiraju na smotru najboljih na Starom kontinentu.Voljom žrijeba odlučeno je da BiH bude domaćin i u polufinalu i eventualnom finalu baraža z a odlazak na Euro. Prvi rival je Ukrajina u večerašnjem duelu, a onda i bolji iz duela Izraela i Islanda ukoliko se izbori finale.

U pitanju je treći međusobni duel BiH i Ukrajine. U prva dva Ukrajina ima jednu pobjedu, dok je jedan duel završen neriješenim rezultatom, tako da je ovo idealna prilika za revanš u najbitnijem duelu ove dvije reprezentacije.

Utakmica protiv Ukrajine je zlatna šansa i najvažnija utakmica jedne cijele generacije predvođene iskusnim Edinom Džekom i Miralemom Pjanićem, za koje bi nastup na Euru bio kruna sjajnih karijera.

Upravo o tome govorio je Džeko na jučerašnjoj konferenciji za medije u Sarajevu. Obratio se mlađim kolegama u reprezentaciji.

“Ne trebaju razmišljati da imaju 10-15 godina u reprezentaciji, već da to moraju učiniti sada. Ovo je nekima zadnja šansa, ali i mlađima je prva šansa. Bit će ih još više, ali nije lagano i svi prije svega trebamo dati maksimum i gledati kao na zadnju šansu za odlazak na Evropsko prvenstvo. Sve teže i teže je otići na veliko takmičenje jer svi igraju nogomet i nema više malih reprezentacija, ne možeš ih tek tako dobiti”, rekao je kapiten Zmajeva u jučerašnjem obraćanju javnosti.Selektor Savo Milošević ističe da vjeruje u plasman na Evropsko prvenstvo, a dodao je i da su Zmajevi vježbali izvođenje jedanaesteraca, što bi moglo biti veoma važno ukoliko u 120 minuta igre ne bude pobjednika.

“Ja sam više puta ponovio, ali da ne vjerujem da možemo ostvariti rezultat, ne bih ni bio ovdje. Vjerujem da isto razmišljaju i momci i evo prvi Edin tu ne bi bio da ne vjeruje. Moramo biti svjesni da će biti jako težak zadatak i potrebno je da znamo šta trebamo uraditi da pobijedimo”, rekao je Milošević.

Ukrajina važi za favorita u ovom duelu, ali je pred podrškom bh. publike i u razigravanje na jednu utakmicu sve moguće.

Ukrajinci su u našu zemlju stigli predvođeni svim svojim zvijezdama pa su tako u Sarajevo preksinoć doputovali Mihajlo Mudrik (Chelsea), Oleksandr Zinčenko (Arsenal), Andrej Lunin (Real Madrid) Artem Dovbik (Girona), Ilija Zabarnji (Bournemouth), Vitalij Mikolenko (Everton)…

Ukupna procijenjena vrijednost pozvanih nogometaša Ukrajine za dolazak u BiH iznosi 320,2 miliona eura. S druge strane, ukupna procijenjena vrijednost pozvanih nogometaša BiH za Ukrajinu je 123,2 miliona eura.

Bez obzira na to sve, reprezentacija BiH je u prošlosti dokazala da se može boriti s jačim od sebe reprezentacijama, a posebno je to moguće kroz ovakav format takmičenja.

Glavni arbitar utakmice bit će iskusni Nijemac Felix Zwayer, a pomagat će mu Stefan Lupp i Marco Achmuller, dok je četvrti sudija Daniel Siebert. Svi su iz Njemačke, kao i ekipa VAR sudija. To su Bastian Dankert i Christian Dingert.

Ono što je zanimljivo, Zwayeru će ovo biti drugi put da sudi utakmicu Ukrajine i BiH. Prethodno je sudio u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine kada su rivali remizirali rezultatom 1:1 u Lavovu.

Zwayer nosi i lijepe uspomene za navijače BiH jer je sudio najvažniju utakmicu u našoj historiji i pobjedu u Kaunasu protiv Litvanije kada su Zmajevi izborili plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Nadajmo se da će se lijepa iskustva s njemačkim sudijom nastaviti i večeras.

Kada su u pitanju šanse prema svjetskim kladionicama, one nude koeficijent 4.0 na pobjedu Bosne i Hercegovine, dok je na Ukrajinu 1.95. Koeficijent na remi u regularnih 90 minuta je 3.50. No, kada gledamo koeficijente za konačni prolaz (uključujući i moguće produžetke i penale), prolaz Ukrajine u finale donosi koeficijent 1.40, dok je na prolaz BiH 2.80.

Utakmica na Bilinom Polju igra se večeras s početkom u 20:45 uz direktan TV prijenos na BHT-u te u tekstualnom prijenosu na Klix.ba.

Na portalu Klix.ba tokom cijelog dana moći ćete pratiti sadržaj posvećen utakmici iz Zenice, uključujući i videoankete građana, očekivanja i atmosferu s ulica. Vaša očekivanja možete izraziti u našoj anketi pri vrhu članka.

KLIX.BA

Podijeli ovaj članak