Željezničar spreman za početak takmičenja, Rokša optimista: Smatram da imamo najkvalitetniju ekipu

5 min. čitanja

Futsaleri Željezničara spremni su za novu sezonu Prve lige Federacije BiH. Plavi su, kako je poznato, promijenili trenera tokom pauze, Josip Lokmer je napustio klub, a na mjesto trenera imenovan je njegov dosadašnji pomoćnik, Haris Rokša.

U razgovoru za naš portal trener Željezničara ističe da je ekipa spremna za start nove sezone, te da vjeruje da je Željezničar najkvalitetnija ekipa lige i da ne bi trebali ove sezone ostati bez doigravanja za Premijer ligu, kako je to bio slučaj prošle sezone.

– Zahvaljujući upravi koja stvarno radi vrhunski posao i koja nam je obezbijedila od samog početka uslove koje smo tražili, više nego smo zadovoljni. Ekipa je fizički na visokom nivou, doveli smo dobra pojačanja za ovu sezonu, popunili ono nešto što nam je falilo prethodne sezone. U principu, ove prijateljske utakmice koje smo odigrali su nam pokazale što smo htjeli, igrači su se pokazali i dokazali i većina je zadovoljila ono što se od njih tražilo.  Mislim da je naša grupa najjača, neće biti lako, ali mislim da ove sezone ne bismo trebali napraviti kiks kao prošle sezone, rekao nam je Haris Rokša.

Grupa 1 je doživjela određene promjene u odnosu na prošlu sezonu. Nema više u takmičenju Centra, koji je istupio, nema ni Drine iz Goražda i Novog Travnika koji su otišli u drugu grupu. Sada su tu FT Tešanj, jedna od najkvalitetnijih ekipa Prve lige sa svojim prepoznatljivim “viškom”, te dva nova kluba Usora i Fojnica. Očekuje se da se za prvo mjesto odlučuje između Željezničara, Tešnja i Neimara.

– Iskren da budem, ne bih podcijenio ni Žepče, a ni Vitez. Mislim da će oni nekome otkinuti bodove i napraviti problem. Pogotovo mislim na ekipu Žepča koju ja jako poštujem. Cijenim i sve ostale, ali Žepče posebno jer imaju tu neku konstantu u ligi, imaju na okupu ekipu jako dugo. Oni su u svkaom momentu spremni da naprave neko iznenađenje, kao i prošle sezone. Ekipa koja može napraviti problem svima, ali isto tako ekipa koja je jako fer i korektna. Kod njih se može igrati, ako si bolji pobijedićeš, ako nisi nećeš i to je nešto što treba da bude. Vitez je godinu iskusnija ekipa, dosta dobra ekipa, zdrava, mlada, sa jednim jako dobrim trenerom koji ima iskustvo igranja na visokom nivou. Neće biti lagan protivnik nikome. Neimari standardno, uvijek u nekoj ulozi favorita, šta će biti ove godine vidjećemo. Nešto malo su mijenjali, mislim da im je najveći gubitak odlazak trenera, mislim da im je on bio najjači igrač. Mislim da su tu dosta izgubili. Nisam siguran da li su ekipu nešto puno mijenjali, ali mislim da su nešto slabiji nego prošle sezone. Kako će novi-stari trener praktikovati, kombinovati, ne znam, ali u svakom slučaju dosta dobra ekipa koja je dugo na okupu. Mislim da nikada nije bila jača liga, da se izrazim, svi su dosta kvalitetni. Opet smatram da mi imamo najkvalitetniju ekipu i da ćemo akobogda, uz Božiju pomoć i zdrav bilten dobiti priliku da uđemo u taj play off i borimo se za ulazak u Premijer ligu. 

Na ekipu Željezničara iz prošle sezone dodano je nekoliko jako kvalitetnih futsalera koji će sigurno mnogo značiti samoj ekipi. Prije svega, Dženis Huseinspahić, Emir Sipović, Adnan Delihasanović i Rijad Pljevljak. 

– Kada je ljetos šef Josip Lokmer napustio ekipu, mene su pozvali iz uprave i razgovarali smo o tome šta mislim da nam je potrebno najviše. Svi zajedno smo sjeli, dogovorili se i rekli šta nam treba i klub je odradio taj prelazni rok onako kako smo htjeli. Na svim pozicijama imamo 2-3 igrača, koja mogu igrati u bilo kojoj ekipi Premijer lige. Što se tiče mene kao trenera jako sam zadovoljan ekipom, mislim da je dosta dobra, momci dobro rade, navikli su se na moj sistem rada i jedva čekamo utakmicu u nedjelju i akobogda da sezonu otvorimo sezonu pobjedom.

Veliko pojačanje je i povratak kapitena Emira Đuderije, koji je propustio veći dio prošle sezone zbog teške povrede i operacije.

– Đuderija je spreman. Njegov oporavak je završen onako kako smo očekivali, osjeća se spremno, zdravo. Radio je invididualno dosta tokom pauze, dosta dobro se spremio. Može naravno uvijek bolje, ali mislim da će sigurno predvoditi ekipu u nedjelju.

Utakmica Vitez – Željezničar u prvom kolu Prve lige FBiH grupa “Centar” igra se u nedjelju od 19 sati. 

Podijeli ovaj članak