Velika noć za Italijane: Inter trijumfovao protiv Barcelone, Napoli “ponizio” Ajax

5 min. čitanja

Večeras su na rasporedu bile utakmice trećeg kola Lige prvaka u grupama A, B, C i D, a najviše razloga za zadovoljstvo svakako imaju italijanski klubovi Napoli i Inter, koji su odradili sjajan posao.

Nakon tri kola takmičenja u grupi A, Napoli je prvi na tabeli sa 13 postignutih i samo dva primljena gola. Jedan od tih golova primio je večeras u gostima kod Ajaxa, ali je zato postigao šest golova i nanio Ajaxu užasan poraz od kojeg će se nizozemski tim teško oporaviti.

Počelo je dobro za Ajax, koji je pogotkom svoje mlade zvijezde u usponu Mohammeda Kudusa poveo već u devetoj minuti. No, tada je za Ajax sve stalo, a Napoli je zaigrao fenomenalno. U 18. minuti je poravnao Giacomo Raspadori, a već u 33. minuti Giovanni Di Lorenzo je pogodio za 2:1. U 45. minuti, Piotr Zielinski pogađa za konačnih 3:1 na poluvremenu, a ovaj je pogodak evidentno dotukao domaće. Giacomo Raspadori u 47. minuti pogađa za 4:1, već u 63. minuti Kvitcha Kvaratshkelia povećava na 5:1, a konačnih 6:1 postavlja Giovanni Simeone golom u 81. minuti. Inače, Ajax je u 73. minuti ostao sa igračem manje, nakon što je zbog udaranja laktom drugi žuti karton dobio Dušan Tadić, no teško da u tome nizozemski klub može pronaći uzrok večerašnjeg poraza.

U drugoj utakmici ove grupe, Liverpool je sa 2:0 savladao Glasgow Rangers. Nije briljirao, ali odradio je sasvim dovoljno. Domaći su poveli već u 7. minuti golom Trent Alexander-Arnolda, a konačnih 2:0 postavio je Mohamed Salah u 53. minuti. Liverpool ima šest bodova i trebao bi sa sjajnim Napolijem voditi bitku za prvo mjesto na tabeli, dok je Ajax treći sa tri boda i nije mu sve izgubljeno, ali morat će u gostima kod Napolija nekako doći do pozitivnog rezultata da bi produžio nadu u plasman u osminu finala.

U grupi B, Club Brugge je nastavio sa maestralnim ovosezonskim partijama. Trener Carl Hoefkens, koji je zamijenio Alfreda Schreudera nakon što je ovaj otišao u Ajax biti zamjena za Erika ten Haga, priredio je pravo čudo. Nakon pobjeda nad Bayer Leverkusenom i Portom, Brugge je večeras skinuo najveći skalp i savladao Atletico Madrid. Kamal Sowah u 7. minuti i Ferran Jutgla u 62. minuti donijeli su velika tri boda Bruggeu.

Identičnim rezultatom je Porto savladao Bayern Leverkusen. U 69. minuti pogodio je Zaidu, a u 87. minuti Galeno za prvu ovosezonsku pobjedu Porta u Ligi prvaka. Brugge ima devet bodova, a Porto, Bayer Leverkusen i Atletico Madrid po tri boda. Ništa još u ovoj grupi nije riješeno, ali Brugge ima jako dobru poziciju, a eventualnim remijem u narednom kolu bili bi 99% u osmini finala takmičenja.

Grupa C donijela je spektakl večerašnjeg programa Lige prvaka. Nakon što je Bayern ranije savladao Viktoriju Plzen sa 5:0, Inter je ugostio Barcelonu u potrazi za pobjedom koja bi mu spasila sezonu, a treneru Simone Inzaghiju posao nakon jako lošeg otvorenja sezone u Seriji A. Inter nije briljirao, bio je daleko od Intera koji igra na maksimumu mogućnosti, ali je ekipa Simonea Inzaghija stala iza trenera i slavila jako bitnu pobjedu, pogotkom Hakana Calhanoglua iz samog finiša prvog poluvremena. 

Ovim trijumfom Inter ima šest bodova i iza Bayerna je, dok je Barcelona treća sa tri boda. Još ništa nije riješeno, jer već u narednom kolu Inter gostuje na Camp Nou stadionu, no ako bi kojim slučajem osvojio bod u tom meču, Inter bi trebao do kraja samo pobijediti Viktoriju Plzen na svom terenu, i plasirao bi se u knock-out fazu Lige prvaka. S druge strane, nakon večerašnjeg rezultata Barcelona naprosto mora pobijediti na svom terenu.

Grupa D večeras je ponudila najmanje uzbuđenja, ali je generalno jako zanimljiva i niko ne može prognozirati njen ishod. Nakon što je u prvom terminu Marseille slavio prvu pobjedu i nanio prvi poraz Sportingu rezultatom 4:1, na teren su u Frankfurtu istrčali fudbaleri Eintrachta i Tottenhama. Meč je okončan rezultatom 0:0, kojim i jedan i drugi tim imaju po četiri boda. Sporting je prvi sa šest, Marseille posljednji sa 3, pa će ova grupa do kraja biti jako uzbudljiva.

Podijeli ovaj članak