Puno bolesne djece, a malo pedijatara: Početak školske godine donosi i mnogo pacijenata na tim odjelima

2 min. čitanja

Posljednjih dana sve su učestalije bolesti kod djece usljed vremenskih prilika, tako da je primjetno veoma mnogo malih pacijenata u domovima zdravlja sa prehladama ili virozama koje traju i po nekoliko dana. Prof. dr. Šukrija Zvizdić, specijalista mikrobiologije i virusolog, kaže za Oslobođenje da je ovo vrijeme kada se kod djece predškolskog, a sada sa odlaskom u školu i tog uzrasta, javljaju respiratorske infekcije.

Ništa alarmantno

– Sezona je respiratorskih infekcija koje su uzrokovane virusima. Ima veliki broj porodica i vrsta virusa, od rinovirusa od adenovirusa, koronavirusa, ne samo ovoga SARS-CoV-2 nego drugih koronavirusa koji uzrokuju blage ili teže kliničke simptome, naglašava dr. Zvizdić te dodaje da je vrijeme kada i bakterije pneumokok, streptokok, stafilokok, kao i gram-negativne bakterije mogu da se šire respiratornim putem, kapljicama, zbog bliskog kontakta djece u obdaništima i školama, gdje dođu već inficirana.

Iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo naglašavaju da je veliki pritisak na školski dispanzer i na pedijatrijski odjel.

– Taj broj viroza je tipičan za ovo doba godine. Počela je i školska godina, tako da je mnogo pacijenata na tim odjelima. To je i očekivano, i u granicama prosjeka za ovo doba godine, mada nije alarmantno, kaže nam Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdrava KS-a, podsjećajući na problem nedovoljnog broja pedijatara.

Specijalizacije

– Trenutno imamo 31 tim u DZ-u KS-a, ali nedostaju nam još tri-četiri pedijatra. Nekoliko pedijatara je otišlo u penziju, ali internim reorganizacijama pokušavamo optimizirati taj dio usluge, pojašnjava Šarkić.

U JU Dom zdravlja KS-a najavljuju da im u 2023. godini dolaze dva pedijatra sa specijalizacije i u 2024. još jedan. 

Podijeli ovaj članak