Turneja radosti: 60.000 osmijeha u 13. sezoni Sportskih igara mladih BiH

5 min. čitanja

Nakon 120 dana takmičenja u 46 bh. gradova u Sarajevu je održano Veliko finale Plazma Sportskih igara mladih.

Medalje su u ovoj sezoni otiÅ”le u Tuzlu, Zenicu, Gradačac, Goražde, Srebrenik, Zvornik, Cazin, Kakanj, Kiseljak, Bihać, Banoviće, Bijeljinu, Brčko, Rogaticu, Nevesinje, Kalesiju, Stolac, Sarajevo, Hadžiće, Zavidoviće, LjubuÅ”ki i Gornji Vakuf-Uskoplje.

Glavni grad naÅ”e države u periodu od 4. do 6. jula bio je domaćin finalnog takmičenja 13. sezone Plazma Sportskih igara mladih. ViÅ”e od 950 SIM-ovaca iz svih dijelova BiH uživalo je u trodnevnom druženju, zabavi, takmičenjima i obilasku Sarajeva.

Specijalni partner Igara i ove godine je Olimpijski komitet BiH, koji podržava projekte čiji je cilj jačanje i razvoj bh. sporta, kao i promovisanje olimpijskih vrijednosti, a pokrovitelj takmičenja je Federalno ministarstvo kulture i sporta. Partneri Igara u ovoj zavrÅ”noj fazi sezone, Velikom finalu u Sarajevu, su: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Ilidža i Regional Cooperation Council.

Dva dana takmičarskih aktivnosti obilježena su dobrim i vrlo uzbudljivim duelima na svim sportskim terenima. Kroz viÅ”egodiÅ”nju saradnju sa UEFA Foundation for children Igre rade na promociji ženskog sporta, posebno fudbalu, te potiču Å”to veći broj djevojčica da se prijave na takmičenja i pokažu da u fudbalu mogu biti jednako dobre kao i dječaci. OvogodiÅ”nju sezonu, pa tako i druženje na Velikom finalu, obilježila je kampanja “Njen svijet, njena pravila” (#HWHR), koju Igre realiziraju u saradnji sa KoÅ”arkaÅ”kim savezom BiH i pod pokroviteljstvom FIBA-e, a čiji je cilj promocija ženske koÅ”arke.

Nakon zavrÅ”enih takmičenja, uslijedio je najuzbudljiviji dio svake sezone – ceremonija dodjele medalja i svečanog zatvaranja sezone. Kao dio zavrÅ”nog programa, odigrana je koÅ”arkaÅ”ka All Star utakmica između SIM-ovaca i specijalne ekipe gostiju. Poseban gost ovogodiÅ”njeg Velikog finala bio je bivÅ”i učesnik Igara, jedan od najuspjeÅ”nijih SIM-ovaca, koÅ”arkaÅ”ki reprezentativac BiH i osvajač Eurolige sa Real Madridom – Džanan Musa. Član njegove All Star ekipe “Musa team” bio je i njegov reprezentativni saigrač Edin Atić, te je njihov dolazak oduÅ”evio sve prisutne. Timu SIM-ovaca pridružili su se mladi Ambasadori Igara, Denis Agović i Aleksej Sandić.

Prije svečanog proglaÅ”enja ovosezonskih pobjednika i dodjele medalja, dodijeljena su i pojedinačna priznanja – Lorena Ćorić iz Čapljine proglaÅ”ena je novom mladom Ambasadoricom Igara, dok je Emina Taletović iz Gradačca, koja je već deset godina dio Igara, zbog svog predanog rada i pedagoÅ”kog pristupa, izabrana za najbolju trenericu.

Bosnu i Hercegovinu će na Međunarodnom finalu Plazma Sportskih igara mladih, koja će biti održana u Splitu u periodu od 21. do 26. augusta, predstavljati ekipe: MNK Bihać 1260, Ugarak Kakanj i Zvornik 01 u malom fudbalu, ŽRK Krivaja iz Zavidovića i RK Izviđač iz LjubuÅ”kog u rukometu, Velež iz Nevesinja i Silver Kings iz Srebrenika u odbojci, ekipe Lavice i Lavovi iz Brčkog, Rogatica 3Ɨ3 i Okanik Bijeljina u koÅ”arci, Goražde, Unbeaten Boys iz Srebrenika, Zmajevi iz Gradačca i Astra iz Sarajeva u odbojci na pijesku, zatim Å”ahisti: Lucija Galić, Sofija Mimić, David Perić, Goran Mijić, Sara Sokolović, Sara Vuković, Eldin Babić, Orhan Bečić, Merima Konjić, Anela Letić, Nedim Telalović i Darko Jovanović; stonoteniseri Enna Zembić, Zara Zlotrg, NikÅ”a Vesović, Ognjen Davidović, Irina Petković, Sandra DragiÅ”ić, Đorđe Čelić i Beriz Bajrović, kao i teniseri: Nejla Helać, Rijad Brković, Lejla Salihović i Vedad Drino.

PodrÅ”ku malim SIM-ovcima svojim dolaskom su pružili: Lidija Bradara, predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, SaÅ”a Magazinović, zastupnik u parlamentu Bosne i Hercegovine, dr. Jasna Duraković, Federalna ministrica obrazovanja i nauke, prof. dr. Milanko Mučibabić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža, Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo, Adnan Bjelić, gradonačelnik Srebrenika, Stjepan Dujo, načelnik Općine Novi Travnik, Mladen MiÅ”urić-Ramljak, načelnik Općine Kiseljak, Vladan Milovanović, Å”ef kabineta načelnika Općine Srebrenica, Milosav Parezanović, izvrÅ”ni direktor za prodaju kompanije m:tel, Kada Delić-Selimović, izvrÅ”na direktorica Specijalne olimpijade BiH, NataÅ”a BaÅ”ović, v.d. generalnog sekretara KoÅ”arkaÅ”kog saveza BiH, Matej Å uÅ”njar, predstavnik kompanije MCI Å iroki Brijeg i brenda Pili, te predstavnici Regional Cooperation Council-a.

Osim Međunarodne zavrÅ”nice u Splitu, Igre svoje ovogodiÅ”nje aktivnosti nastavljaju kroz projekat Bridge Sports Games, koji će biti realizovan u saradnji sa UNDP-om.

Podijeli ovaj članak