Krišto nakon sastanka sa Ramom: Ostajemo privrženi Berlinskom procesu

3 min. čitanja

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto istaknula je nakon susreta sa premijerom Republike Albanije Edijem Ramom te sastanka delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Albanije da su razgovarali o dobrim i prijateljskim odnosima između dviju zemalja te njihovom budućem učvršćivanju.

Dodala je da saradnja treba biti kroz intenziviranje razgovora i na ovom institucionalnom nivou i kroz politički dijalog.

Istakla je da je informisala Ramu o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i radu Savjeta ministara BiH.

“Jednostavno smo kazali da uz svu složenost koja postoji, kada su u pitanju i društveni i politički, pa i institucionalni odnosi u BiH, Vijeće ministara aktivno radi i čini iskorak na svemu onom što je fokusi i interes BiH, a prije svega, međusobno uvažavanje, dijalog i konsenzus oko svih pitanja koja će jamčiti stabilnost i evropsku budućnost BiH, što je jedan od naših zajedničkih vanjskopolitičkih ciljeva u BiH”, rekla je Krišto.

Dodala je da su naglasili da su fokusirani na 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i da su na tom putu napravili veoma značajan iskorak i po drugim pitanjima koja su u nadležnosti Savjeta ministra BiH.

“U kontekstu toga informirali smo predsjednika Vlade o pripremama za peti stabilizacijski odbor Vijeća za implementaciju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Evropskoj uniji odnosno Briselu i Vijeće ministara se kroz koordinacijski mehanizam priprema za 19. srpnja kako bi bilo u spremno u potpunosti odgovoriti svemu onome što je bila zadaća i uvjeti koji su postavljeni pred BiH od strane Evropske unije, a naročito pri dobijanju kandidatskog statusa”, rekla je Krišto.

Dodala je da podržavaju sve inicijative regionalne saradnje i ostaju privrženi Berlinskom procesu. U tom kontekstu dodala je da su dva sporazuma u okviru Berlinskog procesa uputili prema instituciji Predsjedništva BiH, ali oko jednog sporazuma ne postoji politički pa ni institucionalni konsenzus.

“Nadamo se da ćemo uz dodatne napore u narednom periodu uspjeti doći do toga barem do trenutka kada bi se u Tirani trebao održati Samit Berlinskog procesa”, rekla je ona.

Dodala je da je u okviru drugih inicijativa, potrebno ostaviti prostora i vremena jer u BiH nisu spremni za druge inicijative. Prema njenim riječima, BiH iako je potpisnica Deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu, koja se zasniva na principima slobode kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala, BiH je na prvom koraku – usvajanju akcijskog plana zajedničkog regionalnog tržišta.

Podijeli ovaj članak