Šta za Džeku znači zaostavština Bolića i Baljića u Fenerbahčeu?

4 min. čitanja

Bosanskohercegovački fudbaler Edin Džeko zvanično je novi fudbaler turskog velikana Fenerbahčea, s kojim je danas u Istanbulu, na veliko oduševljenje navijača, potpisao dvogodišnji ugovor.

VEZANI TEKST – Velikan potvrdio: Edin Džeko potpisao za Fenerbahče!

Džeko je tako nakon osam godina provedenih u Italiji (Romi i Interu), karijeru odlučio nastaviti u turskoj Super ligi. Prelaskom u Fenerbahče, Džeko je postao četvrti bosanskohercegovački fudbaler (od nezavisnosti BiH) u dresu ovog istanbulskog kluba s tradicijom dužom od jednog stoljeća. Prije Edina za Fenerbahče su igrali Demir Hotić (1993.), Elvir Bolić (1995.-2000.) i Elvir Baljić (1998.).

I u vremenu bivše Jugoslavije bilo je također nekoliko Bosanaca u dresu Fenera, među kojima i legenda FK Sarajeva Asim Ferhatović Hase.

Džekin zadatak u Fenerbahčeu neće biti lagan u kontekstu toga da će navijači od njega sigurno puno očekivati, iz najmanje dva razloga.

Prvi je činjenica da Fener ulazi u desetu godinu bez osvojenog naslova turskog prvaka. Posljednji put je klubu s Kadikoya to pošlo za rukom u sezoni 2013/2014. U tom kontekstu će očekivanja navijača u predstojećoj sezoni, prvestveno od Džeke, biti ogromna.

Drugi razlog jeste reputacija koju bh. fudbaleri imaju u Fenerbahčeu, ali i u turskoj javnosti uopće.

Naravno, za to je i ponajviše zaslužan Elvir Bolić, čovjek koji nosi titulu drugog najboljeg stranog strijelca u historiji istanbulskog velikana. Na listi najboljih strijelaca stranaca od Bolića (69 golova) bolje kotira jedino Brazilac Alex de Souza (136). Inače, De Souza, koji je tri sezone duže od Bolića igrao u Fenerbahčeu, ima status ikone ovog kluba, što potvrđuje i njegov kip koji se nalazi u neposrednoj blizini stadiona “Sukru Saracoglu”.

Elvir Baljić se u Fenerbahčeu zadržao puno kraće od Bolića. Unatoč tome sigurno je fudbaler koji je ostavio značajan trag u klubu. Upravo iz Fenera je realizovan Baljićev transfer u Real Madrid, koji je jedan od najvećih transfera tog vremena ovog kluba i generalno turskog fudbala.

I danas kada posjetite Istanbul ili neki drugi turski grad, i kažete da dolazite iz Bosne i Hercegovine, značajan broj Turaka će spomeniti upravo Baljića i Bolića. U tom smislu, zaostavština ove dvojice fudbalera, koja je još uvijek duboko urezana u podsvijest turskih ljubitelja fudbala, sigurno će biti i određeno breme i odgovornost za Džeku.

Već od prvih najava da bi mogao doći u Fenerbahče, u turskoj javnosti počele su i određene rasprave u kontekstu “šta Džeko u 37. godini može donijeti klubu”. Odličan odgovor na to pitanje dao je Ertem Sener, jedan od utjecajnijih sportskih novinara u toj zemlji. On je kazao kako treba prije svega imati na umu da je Džeko prije nekoliko dana bio starter u finalu Lige prvaka, odigranom u Istanbulu, potom poručio:

– Neka Edin samo izađe teren i neka bude noćna mora protivničkog golmana, to je sasvim dovoljno.

Jasno je da će se od Džeke u novom klubu očekivati mnogo, no bh. napadač je, bez ikakve sumnje, svojom odlukom da odbije puno veće novce i dođe u Istanbul, jasno dao do znanja navijačima Fenera da je i u svojoj 37. godini još željan tresti mreže protivnika.

Podijeli ovaj članak